Vandreruter i Danmark


Ud i det blå, i eget land…

Skal du ud og se lidt af vores eget skønne land i år? Så er vandreture da helt oplagte. Der findes et hav af vandreruter i Danmark, men for at indskrænke os lidt har vi udvalgt fire vandreruter fra forskellige dele af landet. Lange som korte, så der er lidt for alle.

Vandreruter i Jylland

Der findes et utal af vandreruter i Danmark. Lad os starte ud med at se på fire af de mere kendte i Jylland her.

Trækstien

Trækstien er en yderst smuk vandrerute at begå sig på. Den slynger sig langs med og tæt på den del af Gudenåen, som løber fra Silkeborg til Randers. Gudenåen er Danmarks tætteste svar på en flod. Ude på denne vandretur vil du opleve det danskes mangfoldige landskaber til fods. Turen er hele 70 kilometer lang, så det er en flerdagstur, hvis man altså ikke vælger en af dens fem strækninger. Stien forventes at være tør og farbar i ca. ti måneder om året, så det er bare med at komme af sted. Lyder denne vandrerute som en for dig, så kan du faktisk planlægge din egen tur på nettet, ved at klikke her.

Ruten er som sagt delt op i fem strækninger:
– Silkeborg – svostrup
– Svostrup – Ans
– Ans – Kjællinghøl
– Kjællinghøl – Langå
– Langå – Randers
Der er optegnet kort over alle fem strækninger, dem kan du finde her.

Lidt info om det praktiske

Det stykke af Trækstien, som går fra Kongensbro til Fladbro er privatejet. Dette vil sige at der er nogle praktiske regler, du skal følger når du går her. Reglerne er som følger:

 • Det er ikke tilladt at cykle
 • Færdsel er kun tillagt til fods fra kl. 07.00 til solnedgang.
 • Lodsejere kan bedrive jagt, hvis der ikke er fare for at de gående kommer noget til
 • Der må ikke medtages hunde – undtagen i bynære områder. Dette vil der være mere info om på selve stedet.

Forslag til vandreture på Trækstien

Du kan som nævnt tidligere gå en del eller flere af trækstien. Herunder vil vi komme med forslag til forskellige ture på Trækstien, som du kan gå.

Silkeborg – Kongensbro (22 km)

I 2016 og 2019 er den del af Trækstien, som går mellem Silkeborg og den gamle pramdragerkro Kongensbro Kro blevet renoveret. Det er tilladt at cykle på denne del af stien, men udvis hensyn til de gående. På denne del af ruten vil du komme forbi Sminge Sø, som altid er en sikker fuglelokalitet. Du vil også komme forbi en af de gamle pramdragerkroer, Svostrup Kro.

Kongensbro – Ans – Oplevelse af skov og mose

På denne del af trækstien vil du kunne opleve naturens skønhed udformet i det unikke og fredfyldte moseområde. Her lever der mange dyr og planter, blandt andet kærmysse, topstar og gul iris. Ligeledes er det i dette naturskønne område at der i 2017 blev genfundet en af de største skibssætninger der er set i Nordeuropa.

Vandretur på skovvej gennem Gudenåcentralens plantage

For at komme fra Gudenåcentralens Plantage til Tangeværket kan du gå ad skovvej. Oprindeligt ligger Trækstien på bunden af Tange sø sammen med en pramdragerkro og 27 gårde. Omkring Tangeværket fortæller landskabet en spændende historie om industrien.

Al landskabets udseende blev ændret med anlæggelsen af Tangeværket tilbage i 1920. Det gik fra at være et landskab præget af pramfart og landbrug til at være et landskab med 800 meter dæmning, et karakteristisk dansk industrianlæg, en langstrakt sø og varieret skovbevoksning.

Lille gåtur – Gudenåen ved Ulstrup

Mellem Ulstrup og Bamsebo Camping er Trækstien også blevet renoveret. Dette har gjort det muligt at opleve naturen helt tæt på – også på vandet. Hvis du gerne vil ud på en af de vandreruter i Danmark som kombinere vandring og seværdigheder, så kan du slå et smut forbi Busbjergs udkigspunkt. Ad denne lille vandretur kommer du gennem gammel naturskov, hvor du vil opleve enge med kvæg der græsser. Hele denne lille tur ved udgangspunkt ved Danebrogpladsen i Ulstrup langs Trækstien og gennem den smukke naturskov retur er 4,5 km.

Fuglekvidder på ruten mellem Langå og Randers

Siden 2004 er der sket store ting i det unikke og naturrige område mellem Langå og Randers. Herfra er der ligeledes adgang til Trækstien. Det er et utroligt smukt område at befærde sig i.

Lille rundtur i Vorup Enge

Som det sidste lille forslag til en vandretur ad Trækstien er de rekreative område i Vorup Enge. Det er en dejlig lille tur fra Randers, hvor Trækstien går i smukt samspil med den bynære natur. Gudenåen kan passeres på en bro, som er bygget på siden af motorvejen, til formålet for cyklister og fodgængere.

Hærvejen

Hærvejen er en ganske velkendt vandrerute i Danmarkk, og utrolig lang. Hvis man ønsker at opleve Jylland, gående, fra sin smukkeste side, så skal du helt klart ud og gå Hærvejen. Eller i hvert fald dele af den. Det er en 220 km lang vandrerute, som strækker sig fra Viborg til Padborg. Du vil kunne følge dens gang op langs den jyske ryg, og vil undervejs komme nær naturen lige så vel som du vil komme tæt på historien. Ruten er velafmærket hele vejen, så ingen synderlig fare for at du ikke kan finde vej. Vi har faktisk skrevet et andet indlæg om Hærvejen, så tag et kig på det ved at klikke her.

Kyst til Kyst stien

Denne smukke vandrerute er også en af de lange. Den er hele 130 km. Ruten er en god vandrerute, som med sin helt originale titel tager dig fra den ene kyst til den anden. Du kan starte ude ved Blåvandshug og ende i Vejle, eller omvendt. Undervejs vil du komme til at følge Varde Å, Holme Å og Vejle Å. Du vil kunne opleve særpræget natur og begå dig i skønne naturområder med smalle dale og åer. Store dele med græsenge med blomster, våde moser og åbne heder.

Du vil også komme til at gå noget vej på cykelstier/asfalt. Der er undervejs placeret en del shelters, så der er mulighed for at søge ly og overnatte. Ligeledes er der bålpladser, så du kan lave din egen mad. Alt i alt er denne rute et ”must try” af vandreruter i Danmark.

Himmelbjergruten

En af de lidt kortere vandreruter i Danmark er Himmelbjergruten. Den er 40 kilometer, hvilket selvfølgelig også er langt, taget så mange andre vandreruter i betragtning. Ruten har sin gang rundt om den berømte himmelfarende bakketop, Himmelbjerget. Denne rute vil være en super god idé til en weekendtur med familien. Pak bilen og kør hen til vandrerutens start, og så bare kom af sted. Hele ruten er ganske velafmærket, og flere steder undervejs er det muligt at overnatte.

Vandreruter på Fyn

Selvom Fyn ikke er lige så stor som Jylland, så er der stadig mange vandreruter du kan komme ud på. Og de er særdeles flotte.

Øhavsstien

Skal du ud og vandre på Fyn, så tag ud på Øhavsstien – eller en del af den. Det er en af Danmarks længste vandreruter på hele 220 km, som er umanerlig smuk omkranset af Det Sydfynske Øhav. Denne vandrerute er delt op i 7 etaper/strækninger, som du kan læse mere om ved at læse den folder, som er tilknyttet strækningen. Folderne til hver delstrækning kan du finde under hver nævnt strækning herunder:

 1. Faldsled – Svanninge Bakker – Faaborg – Fjællebroen
 2. Fjællebroen – Egebjerg Bakker – Svendborg
 3. Svendborg – Broholm – Lundborg
 4. Svendborg – Tåsinge – Siø – Rudkøbing
 5. Lohals – Tranekær – Stengade Strand
 6. Stengade Strand – Rudkøbing – Henninge Nor
 7. Marstal – Ærøskøbing – Søby

Længden på vandreruten gør at det er muligt for dig at kombinere turen med en eller flere overnatninger, alt efter hvad du ønsker. Er du en erfaren vandrer, vil du kunne klare denne rute på i alt ni dage. Mange vælger at gå en enkelt strækning af hele ruten, og så tage sig et par overnatninger undervejs.

Munkebostien

Munkebostien er en af de kortere vandreruter i Danmark. Den strækker sig over små 20 kilometer og gør derfor denne tur til en potentiel endags-vandretur. Den omkranser sig Munkebo fra Odense Fjord i nord til Kertinge Nor i syd.
Denne vandrerute giver mulighed for natur- og kulturhistoriske oplevelser sammen. Langs jernbanespor, hegn, igennem naturområder, via nyetablerede stier og i byer, hvormed den fint finder by og vand sammen.
Undervejs ved stien er der opstillet 15 informationstavler, som hver især fortæller en specifik historie om det pågældende sted, du befinder dig på.
Kortet over ruten kan du finde her.

Svanninge Bakker

Svanninge Bakker er nærmest et must at opleve, hvis du vil ud og vandre på Fyn. Det er kendt som Fyns alper, grundet deres højde på op til 126 meter over havets overflade. Bakkerne er en sindsoprivende smuk naturoplevelse, som helt sikkert er værd dit besøg. Det bakkede terræn byder på både udfordrende vandreture såvel som korte hyggelige skovture.

Der er sammenlagt 35 kilometers afmærket ruter i området. Ligeså er der i området fine muligheder for at du kan overnatte, hvis du kunne tænke dig at opleve en nat under stjernerne.

Er du en kreativ sjæl, så vil Svanninge Bakker også være en god aktivitet for dig. Der er nemlig den smukkeste udsigt, som flere malere har portrætteret. Ydermere er der et helt specielt lille dyr, som har sin levegang i området – den lille hasselmus. Så både natur, hobby og dyreliv kan forenes, og opleves i dette skønne område.

Lillebæltsstien

Denne sti er også en af de kortere vandreruter i Danmark. Den er 23 kilometer, og dermed også passende til en endags-vandretur. Man skal dog ikke lade sig narre af den relative korte strækning, for på disse 23 kilometer vil du kunne opleve noget af Danmarks smukkeste natur. Du kommer forbi mange af Danmark flotteste landskaber; kystskrænter, havne, strande, åbne marker og lidt bymiljø i Middelfart.

Stiens start- og slutpunkter findes i det nordlige Strib og Gamborg i syd. Ud over de smukke landskaber vil du undervejs komme forbi Hindsgavl halvøen – en yndefuld lille kulturperle. Du vil komme omkring Staurby skov, kysten ved Hindsgavl slot og den naturlige trampesti som går fra Skrillinge til Gamborg.

Denne sti er blevet anlagt efter LQT (Leading Quality Trails – Best og Europe). Når den rammer en længde på 50 kilometer eller mere vil den blive søgt LQT-certificeret. Det vil gøre den til en reel kvalitetsvandrerute.
Følger du de hvide vandringsmænd undervejs på ruten, så ved du at du altid er på rette kurs.

Vandreruter på Sjælland

Du kan ligeledes finde gode lange vandreruter på Sjælland, såvel som du kan det i Jylland og på Fyn. Faktisk kan du gå tværs over Sjælland via en af de nedenstående ruter, vi har skrevet lidt om.

Sjællandsleden

Denne vandrerute er også en af de laaaaaange. Hele 400 km. Den strækker sig fra Sjællands Odde til Stevns, lige tværs over Sjælland. Du vil på denne vandretur kunne opleve smuk natur, og vandre gennem små hyggelige byer samt komme forbi nogle kulturminder. Lidt kulturel er man vel altid, ikke? Undervejs på hele ruten er der massevis af shelters, hvor det er tilladt at overnatte. Så er du en af de seje guttere, der tænker at 400 km det kan du sagtens klare, så er det jo bare på med rygsækken og af sted.

Skjoldungerstien

En af de kortere vandreture på Sjælland kunne være Skjoldungestien. Det er en vandrerute på 40 kilometer. Denne vandrerute har sit forløb ved Sjællands første nationalpark, Skjoldungernes Land. Deraf navnet på vandreruten. Ruten er afmærket rigtig godt, og har shelters til at overnatte i undervejs på ruten. Det er en rigtig fin begynderrute, for den ikke så erfarne vandre.

Fjordstien

Kom ud og gå langs Roskilde Fjord og Isefjorden ved at gå på den skønne natursti, Fjordstien. Den er både egnet til vandreture og cykelture. Fjordstien er intet mindre end 275 km lang. Du kommer tæt på kysten mange steder under rutens forløb, hvor du kan se vandet og nyde den friske havduft samt mærke brisen ude fra fjorden.
Fjordstien er ligesom mange andre vandreruter i Danmark delt op i etaper/strækninger:

Inde på naturstyrelsen.dk kan du læse mere om Fjordstien, hvis det skulle have din interesse.

Jyderupstien

Som den sidste af de vandreruter i Danmark på Sjælland vi har valgt, er Jyderupstien. Det er en vandretur på gode 59 km, på MidtVestSjælland.
Stien har sit forløb langs midt-vestsjælland fra Svinninge, forbi Jyderup station og til Kongsgilde Naturcenter.

Som flere af de andre vandreruter i Danmark er denne både velegnet for cyklister og vandrere. Den er sågar så stabil at du kan have en barnevogn med på turen. Størstedelen af turen går du gennem skove, oftest på grusstier, men ligeså går du på asfalteret vej.

Ruten er delt op i seks strækninger, hvor mange af dem kan have dele der er privat eller statsejet. Derfor gælder der nogle generelle regler på denne rute:

 • Lad vær med at smide affald
 • Det er forbudt at tænde bål uden for etablerede bålsteder
 • Som hovedregel må du gå og cykle på Jyderupstien hele døgnet, men vær opmærksom på undtagelserne, som er følgende:
  • På Jyderupstien er der lange strækninger, som forløber gennem skov. Her er der typisk opsat skilte ved indgangen, som anviser om den er stats- eller privatejet.
  • Vær opmærksom på at der i de private skove, hvis du færdes uden for Jyderupstien, at du kun må være på skovstierne fra kl. 07.00 til solnedgang. Færdes du i de offentlige skove må du være på stierne og uden for stierne både nat og dag – altså hele døgnet rundt.

Vandreruter på Bornholm

Sidst men ikke mindst er der også mange skønne vandreture på Bornholm, så der vil vi også lige nævne nogle stykker her

Bornholms Kyststi

Navnet på denne rute giver lidt sig selv, ikke? Det er en vandresti langs hele kysten af Bornholm. På denne tur vil du blandt andet komme gennem mange af Bornholms større og mindre byer. Dog vil du det meste af tiden færdes i uforstyrret natur med en umanerlig flot udsigt.

Hele Kyststien er intet mindre en 120 kilometer lang, og gør det muligt for dig at opleve Bornholm fra en dejlig og natursmuk måde. Undervejs på turen vil der være mulighed for at overnatte både i de forskellige byer du kommer igennem, og i ude i naturen. Du vil også komme omkring de mere end 30 havne og fiskelejre, som er på Bornholm, hvor du kan få stillet sulten ved et af de hyggelige røgerier. Derudover vil du begå dig på sandstrande og i klippelandskaber, med utrolig flotte udsigter.

Kyststien på Bornholm er endnu en af de vandreruter i Danmark, som er delt op i etaper/strækninger. Hele syv styks. Nogle lidt sværere og udfordrende end andre. De forskellige etaper er som følgende:

 • Fra Rønne til Hasle (ca. 10,5 km – estimeret tid: ca. 3 timer)
 • Fra Hasle til Sandvig (ca. 19 km – estimeret tid: ca. 5-6 timer)
 • Fra Sandvig til Gudhjem (ca. 18,5 km – estimeret tid: ca. 5 timer)
 • Fra Gudhjem til Svaneke (ca. 17,5 km – estimeret tid: ca. 5-6 timer)
 • Fra Svaneke til Snogebæk (ca. 16 km – estimeret tid: ca. 6 timer)
 • Fra Snogebæk til Boderne (ca. 18-20 km – estimeret tid: ca. 6-8 timer)
 • Fra Boderne til Rønne (ca. 19 km – estimeret tid: ca. 4 timer)

Dueodde rundt

Dueodde rundt er en hyggelig vandrerute på ca. 2 timer, og er ca. 6 kilometer lang. Det er en smuk tur på Bornholms sydligste punkt, som har et helt særligt klitlandskab.

Du vil på denne vandretur komme til at gå i noget af det fineste sand ved de smukke klitter, og mærke dejlige vindpust fra den sydvendte brede strand, hvor du med fordel kan søge læ bag klitterene eller mellem fyrretræerne. Du kan også vælge at gå op af de 196 trin, op i Dueodde Fyrtårn, som er intet mindre end 47 meter højt. Det er faktisk Danmarks og Nordeuropas højeste fyrtårn. Samtidig med alt dette vil du kunne få lidt kulturhistorie med dig i bagagen.

Inde i Dueoddes fyrreskov ligger der nemlig nogle af krigstidens gamle bunkere. Meningen med bunkerne i sin tid var at der skulle placeres nogle kanoner på 17 meter, som kunne skyde 42 kilometer, og derved lukke for al indsejling øst fra. Det var tyskernes værk, som havde planer om fire kanonstillinger, hvoraf kun to nåede at blive bygget. Det var meningen af kanonstillingerne skulle tjene det formål at beskyde den skibstrafik, der var syd for Bornholm. I dag er der adgang til de gamle bunkers fra Skrokkegårdsvejen.

Hammerknuden rundt

Denne vandrerute en ganske kort en af slagsen. Den er ikke længere end 7 kilometer. Dog er den alligevel ret bemærkelsesværdig. Hammerknuden er en kæmpe rundklippe formet af gletsjerne under den seneste istid. Den lader sig adskille fra resten af Bornholm med en sprækkedal, og højeste punkt er ved Hammerfyr. Hele 82 meter over Østersøen. Fra toppen af fyrtårnet kan du nyde den skønne udsigt ud over Østersøen, Nordbornholm og klippelandskabet.
Du vil følge kysten rundt fra Sandvigbugten til Hammerhavn, hvorfra du kan gå tilbage igen via Krystalsøen, Opalsøen og Hammersøen.
Denne relativ korte rute er en af de mere udfordrende vandreruter. Du kan finde et kort over ruten her.

Almindingen

Almindingen er Danmarks 5. største skov, hvor der er mulighed for at komme ud på fire forskellige vandreruter af ca. 4-5 kilometer. Du vil kunne gå forbi Ekkodalen, smukke søer, rokkesten og en gammel borg, som går under samme navn; Gammelborg. I vikingetiden var borgen hovedfæstning på øen, hvori der kunne søges tilflugt når øen blev invaderet af folk med ondt i sinde. Når du kommer til Ekkodalen kan du stille det store spørgsmål til hvad Møller drikker, hvor du vil få et svar tilbage fra den 10 kilometer lange dal. Det er forholdsvis let at begå sig på stierne, som er afmærket.

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts