Skal man prikke hul på vabler?


Skal man prikke hul på vabler? Dette spørgsmål har du måske stillet dig selv, hvis du har fået en vabel, som giver dig smerter, eller som du blot gerne vil have skal forsvinde.

Hvad er en vabel?

For at gøre det helt klart, så vil jeg kort fortælle hvad der kendetegner en vabel. En vabel er en lille blære, som opstår i huden. Årsagen til at den kommer kan være mange. Blandt andet kan det skyldes nye sko, sollys, friktion mod huden, kulde- og/eller varmepåvirkning, infektioner og insektstik.

Uanset hvilken måde vablerne er opstået på, så er fælles for dem at de altid optræder steder på huden.

Vablerne er fyldt med væske og de kan være ganske smertefulde. Derfor vil de fleste mennesker gerne prikke hul på vablerne. Men SKAL man prikke hul på vabler eller bør man bare lade dem forsvinde af sig selv?

Sådan optræder vabler

Som nævnt tidligere så kan årsagen til at der kommer vabler være mange. Hvis du fx udsætter huden for varme, kulde, sollys, gnidninger, tryk eller lignende så vil der være stor risiko for at der kommer vabler det pågældende sted, hvor huden bliver påvirket. Nye sko eller for stramme sko kan ligeledes give vabler på fødderne.

Dette kommer sig af at de enten ikke er gået ordentligt til endnu, så dine fødder har ikke fået skoene ”formet” så de passer til den måde din fod står på i skoen eller den måde du går på. Vabler på fødderne kan også opstå hvis dine sko er for stramme. Hvis dine sko strammer for meget, vil de klemme dine tæer sammen, og dette vil gøre at der er friktion mellem dine tæer. Hvis friktionen står på i for lang tid, så vil der med stor sandsynlighed komme vabler.

Hermed ikke sagt at dette altid vil ske, men sandsynligheden er bare ret stor. Hvis du fx lige har købt et par nye vandresko, og du skal ud og gå i flere dage, eller blot flere timer, så vil jeg kraftigt anbefale at du forinden har gået dem lidt til.

Du kan jo gøre det til en fast del af din hverdagsrutine at gå 15-30 minutter om dagen. På den måde kommer du både ud og gå, få noget frisk luft, trænet en lille smule op til din længere vandretur OG vænnet dine fødder til de nye sko.

Andre årsager til at du får vabler

Den hyppigste årsag til at der opstår vabler er ved mekanisk påvirkning. Det vil sige via tryk og/eller gnidninger på huden eller gentagende bevægelser mod huden, som fx kan være hvis du skruer med en skruetrækker og holder den i hånden i samme position i lang tid, så kan der herved opstå en vabel.

Andre årsager til at man får vabler kan være:

 • Frostskader
 • Kemikalier – som er kommet i kontakt med huden
 • Forbrænding
 • Solskoldning
 • Varme væsker
 • Infektioner – som fx skoldkopper, helvedesild, herpes, børnesår
 • Væskeophobning i huden (ødem) – oftest ses dette på benene, hvor væskepresset i huden bliver så stort, at små blærer kan opstå, hvilket er det samme som en vabel
 • Fototoksiske reaktion – hvis man tager medicin, som gør at ens hud er ekstra følsom overfor solen, kan det gøre at man lettere får vabler.
 • Allergiske reaktion – i tilkobling til fototoksiske reaktion, så kan der, hvis man udsættes for både sollys og fx pastinak, bjørneklo og/eller mange andre planter og saften fra en lime give vabler/blærer i huden.
 • Immunologiske (autoimmune) hudsygdomme
 • Andre hudsygdomme – det kan blandt andet være sukkersyge, overfølsomhedsreaktioner på eksem, soleksem, infektioner eller medicin. Ligeledes kan det være ved arvelige sygdomme

Er du et ellers sundt og velfungerende menneske, hvis man kan sige det sådan uden at støde nogen, så er vabler normalvis ganske ufarlige og helingsprocessen forløber helt fredeligt. I sjældne tilfælde skal man søge læge. Det kan fx være i situationer hvor man får blærer over større dele af kroppen.

Sådan behandles vabler

Årsagen til hvordan vablen er opstået ligger til grund for hvordan du skal behandle på den. Er det vabler, hvor der ikke er tegn på infektion i så gør som følgende:

 1.  Vask med sæbe og vand på det pågældende område.

 2. Prik ikke hul på vablen. Grunden til dette er at huden foran væsken i vablen/blæren beskytter det sår som ligger under og risikoen for at der går betændelse i er dermed lavere end hvis du prikker hul på vablerne.

 3. Sæt eventuelt et vabelplaster på.

 4. Er vablen et sted, hvor den konstant bliver udsat for tryk eller friktion kan man punktere dem med en steril nål. For at væsken bedre kan løbe ud af vablen, så punkter den to steder. At punktere vabler kan virke lidt som om at man prikker hul på vabler, men forskellen ligger i at man her ikke fjerner det slappe hud, som væsken tidligere fyldte ud.

 5. Vælger du at punktere vablen skal du dække området med et plaster. Dette kan med fordel være et vabelplaster. Således undgår man at der går betændelse i såret, da risikoen for at skidt og snavs kan komme ind nedsættes.

  6. Som regel vil vablen være helet i løbet af en uges tid.

Hvis vablen er kommet på grund af forbrænding, er behandlingen lidt en anden selvom der ikke er infektionstegn. Her er det vigtigt at område køles af i vand, ikke for koldt ej heller for varmt, i mindst 15 minutter. Se blandt andet denne artikel, 11 typiske ulykker på vandreturen, hvori der står hvad du yderligere skal gøre hvis du bliver forbrændt.

Kan vabler forebygges?

Du kan, til dels, godt forebygge vabler. Sørg for at gå i fodtøj som passer korrekt. Som nævnt kan det være svært hvis det er nyt fodtøj som fødderne først skal ”gå til”, men så tag det i små etaper ad gangen, inden du begynder at gå med dem konstant.

Hvis du bruger værktøj så tag et par handsker på. På den måde mindsker du risikoen for at der opstår vabler på hænderne. Det samme gælder hvis du arbejder med kemikalier.

Opstår vablerne på grund af sollys, så kan dette forebygges ved at du bruger beskyttende tøj, solcreme og hat. Herved udsættes du ikke nær så meget for de kraftige solstråler.

Fem gode råd mod vabler

Her er lige fem hurtige, men gode, råd mod vabler

 1. Brug vabelplaster – Dette kan både benyttes før og efter opstået vabel. Du kan købe vabelplaster i de fleste dagligvarebutikker, helsebutikker og sportsforretninger. Blandt andet i Matas eller på deres hjemmeside matas.dk Mange webshops inden for sport, fritid og udendørsliv har også et godt udvalg af vabelplaster.
 2. Behold vabelplasteret på – Tag ikke plasteret af, heller ikke når du sover eller skal i bad. Lad det sidde til det selv begynder at løsne sig, da risikoen for at du river op i huden hvis du begynder at pille det af, er ret stor.
 3. Hvis du vil prikke hul på vabler – så gør det kun, hvis den er smertefuld. At prikke hul på vabler øger nemlig risikoen for infektion, og det er ikke rart.
 4. Hold øje med infektion – Bliver du øm og rød omkring vablen, ser puds eller smerterne tiltager så er der højst sandsynligt gået infektion i vablen. Er dette tilfældet så kontakt din læge for at få den korrekte behandling.
 5. forebyg fremtidige vabler – Forebyggelse af vabler kan begrænses til, som tidligere nævnt, korrekt fodtøj, men i allerhøjeste grad også brugen af vabelplaster før der er opstået en vabel. Sørg for altid at have en pakke vabelplaster i tasken, og hvis du føler der er en vabel på vej, eller du ved med dig selv at de sko du har taget på altid giver dig vabler, så sæt det på det pågældende område. I dette tilfælde kan du også anvende en antivabelstift, der fungerer som smørelse du påføre området. Sådan en stift kan blandt andet købes hos Matas eller på apoteket.
Så for at besvare spørgsmålet, skal man prikke hul på vabler? Så er svaret nej. Lad vær. Du skal ikke prikke hul på vabler, da det øger risikoen for infektion. Selvfølgelig er der undtagelser, men ellers så lad vablerne forsvinde af sig selv.
Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts