Regler for bål på vandretur


Har man sagt vandretur, har man også ofte sagt bål i det fri. Uanset om man skal overnatte ude i naturen eller blot af sted en enkelt dag.
Det kan være helt vildt hyggeligt med et bål ude i naturen, under åben himmel. Det kan give varme i de kolde måneder eller sent på aftenen, hvor duggen lægger sig. Det kan være en nødvendighed i forhold til at skulle lave mad ude i det fri.

Men hvad er reglerne egentligt for det med at tænde bål ude i det fri? Må man gøre som det passer en? Skal det være på bestemte steder? Hvordan er det med brænde dertil osv.? Det har vi tænkt os at komme ind på i dette indlæg. Så bliv klog på regler for bål på vandretur, ved at læse med her.

Tilladelse til at tænde bål

Som det allerførste man skal have styr på inden man tænder bål i det fri, er tilladelse. Tilladelsen til båltænding får man fra grundejeren. Udover dette er der en række regler for bål på vandretur.

Reglerne er etableret til at skabe sikkerhed. Sikkerhed når der er åben ild ude i naturen, hvor træer, græs og buske let kan blive ofte for ildens flammer. Reglerne er gældende for bålpladser såvel som bålfade m.m.

Dit ansvar

Det er dit ansvar at overholde bekendtgørelsens retningslinjer og regler for bål på vandretur, og generelt ude i den fri natur. Som noget nyt er det faktisk blevet ulovligt at tænde bål hvis det blæser med 10,8-13,8 m/s.

Dvs. med hård vind. Det er både i private hjem og ude i det offentlige rum. Der er, fra bekendtgørelsen om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri, lavet nye bestemmelser.

Før lød det sig at der var faste krav om bålet størrelse og afstandskrav til bygninger, men disse er blevet udskiftet.

Nu er der sat nogle generelle bestemmelser (§ 3-4). Det omhandler ansvarlighed og forsigtighed i forbindelse med bål.

Dermed lyder lovteksten således at bål må etableres i ”forsvarlig afstand fra brandbare overflader, brandbare genstande og brandbare oplag”.

Der er dog ikke en definition hvad ”forsvarlig afstand” er. Vil du gerne læse hele lovteksten, kan du finde den her.

Bål ude i naturen

Regler for bål på vandretur, eller bål i naturen skal overholde forsigtighedsprincipperne. Dét uanset om man er ejer af grunden eller man har fået tilladelse af grundejeren til båltænding.

I de statsejede skove er der i forvejen etablerede bålsteder, som skal må benyttes til båltænding. Det er altså IKKE i orden at tænde bål uden for de opsatte bålpladser.

Som hovedregel bør man være meget varsom med at tænde bål. Ligegyldigt om det er i skovområder, på strande eller i baghaven. Særligt bør man være opmærksom og forsigtig i sommerhalvåret. Her kan græsset være ekstra tørt, og dermed vil brandfaren været øget.

Forbud mod afbrænding

Er det ekstra tørt på de grønne arealer, så kan der komme afbrændingsforbund. Det er for at mindske risikoen for at der opstår naturbrande.

Brandmyndighederne vil derfor i tørkeperioder, eller af andre ekstraordinære grunde, udstede forbund mod at tænde bål og afbrænding i det fri. Hvis du ønsker at se de aktuelle afbrændingsforbud, kan du finde dem her.

Regler for bål på stranden

Som der er regler for bål på vandreture, så er der også regler for bål på stranden. Det kan være særdeles hyggeligt med et bål på stranden, og det er da også tilladt. I nogen grad.

De danske strande ude langs kysterne er stort set alle sammen ejet af staten. Her er der tilladelse til at tænde bål af mindre format. Det skal dog være opført på vegetationsfrie, ubevoksede dele af stranden og IKKE steder som oppe i klitterne.

Du er dog nødt til ikke at tage dette som en selvfølge, men forhøre dig ad, der hvor du er. For på nogle strande kan der være forbud mod bål på stranden, som følge af lokale, kommunale brandvedtægter.

Så hvad vil det sige?

Det vil altså sige at reglerne for bål på vandretur gælder uanset om det er statsejede skove, privatejede skove eller på stranden. Du må gerne tænde bål på bålpladser i Naturstyrelsens skove uden at spørge om lov først. Ligeledes er det tilladt at samle pinde og kviste I SKOVBUNDEN til dit bål.

Reglerne er lidt nogle andre i de privatejede skove. Inden du tænder bål her, skal du spørge om tilladelse først. Lige så skal du spørge om lov i de offentlige skove. Er der i forvejen opsatte bålpladser ved shelterpladser eller lignende, må du benytte disse efter gældende regelsæt på skiltene.

Hvor må du benytte stormkøkken?

Ligeså vel som der er regler for bål på vandreture, så er der også regler for hvor man må bruge stormkøkkener. Jetboil, MSR, Trangia, BoiLite og hvad de ellers hedder, er alle sammen former for stormkøkkener.

Dem må du selvfølgelig gerne anvende, når du er på tur. Det er faktisk ganske nemt at forholde sig til de regler der er omkring dette. For det er fuldstændig magen til regler for bål på vandretur. Det vil sige at du må benytte dit stormkøkken på strand og skov, på akkurat samme vis som du må tænde bål.

Du skal dog huske her, at stormkøkkenet skal stå/placeres på et fast underlag. Dette for at stormkøkkenet ikke vælter og sætter ild til noget brændbart. Som der efter sigende er meget af ude i naturen.

Skulle du mangle nogle idéer til hvad du kan lave af mad på dit stormkøkken, så tjek følgende artikel ud 10 lækre trangia opskrifter Der har vi skrevet nogle ret så lækre opskrifter, som også er ganske enkle.

Naturens bestanddele er små skatte

Lad vær med at skære, klippe og/eller bøje grene og kviste af løvtræer, buske eller andet der er i levende vækst. Ligeså må du ikke beskære gran- og andre nåletræer.

Så som tidligere nævnt, så find det brænde på jorden. Der ligger bunkevis af grene og kviste m.m., som er faldet af og ejer sig godt til at tænde bål med.

At tænde bål i fugtigt vejr...

Det kan til tider var ret svært at få gang i et bål, hvis al det brænde man har er vådt eller fugtigt. Det kan tage lang tid at finde godt brænde til sit bål, men fortvivl ej. For hvis det blot har støvregnet eller bare har regnet for nyligt, så er det muligt at finde tørt brænde alligevel.

Du skal bare længere ”ned” i skovbunden. Nederst i skovbunden kan du sagtens finde kviste og grene, som er knastørre. Også selvom det ser vådt ud. Men synet kan bedrage, og får du snittet det øverste lag af kvisten, så vil du typisk se at det faktisk er ganske tørt.

Har du med større brændestykker at gøre, så kræver det lidt mere end blot at snitte overfladen af. Her vil det være oplagt at kløve brændet, så du kommer helt ind til træets inderside.

Forsøger du at knække dit brænde, og det med det samme er lykkedes dig, så er træer fuldstændig tørt. Hvorimod hvis det bøjer og du skal stå og vride med det, så er grenen for frisk og fugtigt. Hvormed den ikke vil egne sig til at tænde bål med.

Som ”starter” til dit bål vil du med fordel kunne snitte lange spåner af det inderste ved, som også er det tørreste. Træspåner er nemlig helt eminente til at antænde med. Ligeledes vil det være en fordel for dig at forberede dig til morgendagens bål. For det er ikke nogen garanti at dit bål overlever natten, hvis du ikke holder gang i det. Så sørg for at finde grene og kviste fra skovbunden aftenen forinden. Læg dem et sted hvor der er minimal risiko for regn, og så er du klar til at lave et nyt bål den pågældende dag.

Bonustip - vat og vaseline...

… Kan mere end du tror. Et lille bonustip, til dig som elsker at eksperimentere, eller prøve i forvejen afprøvede alternative metoder. Fx til at tænde bål.

Når det kan være svært at få gang i bålet, kan vaseline og vat være din redning. Når det er vådt i naturen, hvilket det jo af og til er her i Danmark, så kan det være svært at få tændt sit bål. Ilden kan have svært ved at fænge og der kan gå lang tid, før der kommer gang i det. Jovist kan tørre blade, bark, grenspåner og meget tørt brænde være behjælpelig i sådan en situation, men hvis det ikke virker, så tag dette trick med dig.

Gnid noget vaseline på noget vat og antænd så vattet. Vat og vaseline er den perfekte kombination til at starte et bål. Grunden til at det overhovedet kan lade sig gøre er at vaselinen indeholder paraffiner som stearinlys og bivoks. Når vat og vaseline er blevet antændt, så brænder det faktisk overraskende længe, så det gør det muligt for dig at opbygge et solidt bål. Når ilden først har godt fat, så skal du blot lægge små kviste forsigtigt på bålet.

Vaseline og vat i førstehjælpskassen

Vaseline er faktisk værd at have med i sin førstehjælpskasse. Normalt forbinder de fleste mennesker nok vaseline med tørre og sprækkede læber, helt tilbage fra deres barndom, og det er da også langt fra en ny opfindelse.

Vaseline blev tilvejebragt helt tilbage i 1860, men kom først i produktion i 1870. Den gang var dets oprindelige anvendelseskoncept at skulle behandle brandsår og til at indsmøre læder. Det er først senere hen at man begyndte at bruge det som en form for læbepomade og til at mindske tørhed på legemsdele.

Så få anskaffet dig en vaseline, og kom den i din førstehjælpskasse til din vandretur. Og i samme omgang så anskaf dig noget vat. Så er du både klar til at udøve førstehjælp og til at tænde bål. Du kan blandt andet købe vat her. Er du usikker på, hvad du ellers skal have med i førstehjælpskassen, så tjek dette indlæg 11 typiske ulykker på vandreturen. Der får du gode råd til hvad du kan gøre hvis du har været ude for en ulykke og hvem du skal kontakte ved behov for hjælp m.m.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts