Otte gode grunde til at tage på hytte til hytte vandring


Vandring fra hytte til hytte

Når man vælger at tage af sted på vandring, er det ret godt at have gjort op med sig selv på forhånd, om man har tænkt sig selv at overnatte på hotel, bed & breakfast, kro, i eget telt eller i hytte.

På rigtig mange vandrestrækninger er det muligt at gå det man kalder for hytte til hytte vandring. Det vil i bund og grund sige det, som navnet kraftigt antyder, at man går fra en hytte til en anden, og så overnatter man der.

Overvejer du fx at tage på vandretur i alperne, så ligger der mere end 300 hytter, som giver husly og servere mad til vandrere på deres tur.

I dette indlæg vil jeg komme med otte gode grunde til at tage på hytte til hytte vandring, så læs med.

1. Bliv veludhvilet

Første gode grunde til at tage på hytte til hytte vandring er at du kan vågne helt frisk og veludhvilet, efter en god nats søvn i en ordentlig seng. Du vil kunne starte dagen godt ud, og dermed have et godt udgangspunkt for en god vandretur den pågældende dag. Alle ved at en god nats søvn gør underværker.

2. Ingen bekymring om dårligt vejr for natten

Du behøver ikke bekymre dig om, hvordan vejret bliver om natten, for du kan sove i varme og tørre forhold, når du vælger at tage på hytte til hytte vandring. Du skal ligeledes heller ikke vente på at noget tørre så du kan pakke det sammen, som måske ville være tilfældet hvis du havde slået eget telt op ude i naturen.

3. Mindre oppakning

Vælger du at tage på hytte til hytte vandring så vil din oppakning også være langt lettere. Dette da du ikke behøver slæbe på hverken telt, sovepose, pude, underlag, kogeudstyr og alverdens andre nødvendigheder, som du ville skulle på en ”almindelig” vandretur.

4. Ingen tilberedning af mad

Fjerde gode grund til at tage på hytte til hytte vandring er at du ikke skal tænke på at lave mad, eller have mad med dig. Du vil i de fleste hytter have mulighed for både at få morgen- og aftensmad serveret.

Du kan ovenikøbet opleve at der er mulighed for at få smurt sig en dejlig madpakke i hytten, som du så vil kunne have med dig, når du skal vandre videre. Således er du også klædt godt på til din videre færden.

5. Alle i familien kan være med

Endnu en fordel ved hytte til hytte vandring er at alle kan være med. Afstanden mellem hytterne er oftest så korte at selv gamle som unge kan holde til at gå strækningen. Så tag hvem som helst du kunne tænke dig med på tur, og lad dig ikke bekymre om de kan holde til det eller ej. 

6. Få nye bekendtskaber

Som sjette gode grund til at tage på hytte til hytte vandring er at du nemt ville kunne falde i snak, med folk du møder på din vej. Om det så er ude på selve vandrestien eller i en af hytterne, så vil snakken nemt glide imellem jer. For én ting har I da til fælles; nemlig vandring.

I kan udveksle erfaringer og oplevelser, gode såvel som dårlige steder at vandre samt få en masse gode råd og tips med på vejen. Hvem ved, måske I en dag ender med at tage af sted på vandretur sammen?

7. Nybegynder eller erfaren...

Det betyder ingenting, om du ikke er den erfarne vandrer, hvis du begiver dig ud på hytte til hytte vandring. Mange af ruterne er så veltrådte og velmarkerede at du som nybegynder sagtens vil kunne begive dig ud på en sådan rute. Ligeledes vil der på ruterne oftest være folk som kan støtte og guide dig på vej, hvis du skulle komme i tvivl om noget.

Du vil ydermere kunne finde god information om ruten, vejret osv. I de hytter du overnatter i. Dette gør sig specielt gældende på de mere kendte vandreruter.

8. Ren og velsoigneret

Ottende og sidste gode grund til at tage på hytte til hytte vandring er helt sikkert at du kan få dig et dejligt bad, efter en lang dags vandring. I hvert fald i de lidt større hytter, er det som oftest en mulighed. Ellers er der i det fleste hytter mulighed for at få en skyller, i mere rent vand end det du finder i søer eller åer.

Er en hytte ligesom et hus?

Måske er du godt klar over hvad en hytte er, men hvis ikke så vil jeg kort fortælle dig det. Der er forskel på hytter, ligesom der er forskel på huse, telte, shelters, sommerhuse osv.

Hvis vi tager udgangspunkt i nogle af de hytter som er nede i Alperne, så kan de variere rigtig meget i størrelse og stil. Nogle af hytterne er knap så store og ret rustikke, hvor man kun sover på sovesale. Andre hytter er meget mere luksuriøse og kan minde rigtig meget om bjerghoteller med egen bar, restaurant, private værelser, udover en fælles sovesal som er standarden, og med plads til mere end 100 mennesker.

Du vil også kunne opleve at der er forskel på, hvad hytterne byder på. I nogle hytter vil der kunne blive servere tre-retters menuer om aftenen, mens du i andre hytter får serveret noget mere simpelt og lige til mad. Oftest er det dog ret solide og gode måltider, da de godt ved at vandrere er aktive folk, som har behov for god næring.

Set bort fra at der kan være rigtig stor forskel på hytterne, så har de dog, generelt set, én ting til fælles. De er altid velholdte, rene og pæne. Du kan altid finde noget at spise i hytterne, og deres placering i landskabet er formidabel.

God etikette og opførsel

Er der nogle bestemte retningslinjer, for hvordan man begår sig, når man opholder sig i en hytte? Dette er der forskel på fra hytte til hytte. Mange af hytterne fremstiller deres egne regler, for hvordan de ønsker deres overnattende gæster opfør sig, og behandler stedet.

I de fleste hytter sover alle overnattende på sovesale, hvormed man ikke har et værelse for sig selv. Derfor forventes der altså også gensidig respekt for alle dem, som opholder sig i hytten. Det er også ganske normalt at man efterlaver, det man anser som standard etikette:

  • Pak din rygsæk uden for sovesalen, så de andre vandrere ikke bliver forstyrret.
  • Brug dit eget medbragte lagen. Du vil kunne låne tæpper/dyne og pude i hytterne.
  • Respekter de regler, som hytten har. Dvs. regler for hvornår lyset slukkes osv. Overholdes.
  • Efterlad dine vandrestave og vandrestøvler ude i støvlerummet.

Har du ikke nogen vandrestave, men ønsker du at anskaffe dig nogle, så har vi lavet en guide til dig i forhold til valg/køb af vandrestave. Du kan tjekke den ud her Vandrestave – Her er de 3 bedste vandrestave i 2020.

Godt grej til hytte til hytte vandring

Er du i tvivl om andet grej, som vil være fordelagtigt for dig at have med på din hyttevandring? Så vil jeg komme med 10 gode grej-ting, du bør overveje at anskaffe dig.

1. Lagen/tynd sovepose

Da du i de fleste hytter skal sove på dit eget lagen, så er det en rigtig god idé at have sådan et med dig. Dyne/tæpper har du de fleste steder mulighed for at låne i hytterne.

2. Skaljakke/skalbukser

Da vejret ikke altid er til at stole på, også selv ude for Danmarks grænser, så sørg for at have en god skaljakke og et par skalbukser med/på dig. Denne påklædning er i stand til at beskytte dig mod det omskiftelige vejr der kan være i bjergene.

3. Pausejakke

Anskaf dig en let jakke, fx en dunjakke. Denne jakke vil være rar at kunne trække i, når eftermiddagssolen smider sine sidste stråler af sted, eller når du sidder på terrassen ved hytten og nyder en kold øl. Alternativet kunne være en god fiberjakke.

4. Rygsæk

Sørg for at have købt en funktionel og god rygsæk, som kan have alt dit nødvendige habengut i sig. Gerne en som kan rumme 30-40 liter og som har god udluftning. Inde på grejfreak.dk kan du finde mange fine rygsække. Se dem her.

5. Vandrestave

I Alperne er du decideret ude i bjergvandring. Derfor vil det komme dig til gavn at have et par vandrestave. Der er mange højdemeter involveret i bjergvandring, så vandrestavene vil kunne aflaste dine knæ og hjælpe dig til at holde balancen i udfordrende terræn.

6. Fodtøj

Gode vandrestøvler er et must. Du skal gå på dine fødder i mange timer, så sørg for et par åndbare vandrestøvler i læder. Gerne med en mellemstiv sål i og et lavt eller mellemhøjt skaft

7. Bukser

Bukser, som er åndbare og lette vil du også blive rigtig glad for at have med/ på, på din hytte til hytte vandring.

Fx vil et par Zip-off-bukser med UV-faktor være et godt bud. De er både hurtigtørrende og vejer næsten ingenting.

8. Pandelampe

Uanset om du er af sted om sommeren eller vinteren så er en pandelampe guldværd. Den er perfekt når du står om aftenen og skal finde noget, eller er kommet på vildspor i mørket og lige skal tjekke på kortet, hvor du er. Så vil du nemlig have begge hænder fri.

9. Ørepropper

I de fleste hytter sover man som sagt sammen med mange andre i en stor sovesal. Og da det ikke kan udelukkes at man kommer til at sove sammen med nogen som snorker, så kan du ligeså godt forberede dig på det. Derfor vil ørepropper være guld værd at have med, så man kan få sig en god nats søvn. Du kan blandt andet købe ørepropper her.

10. Hat/kasket

I Alperne kan man ikke komme udenom, at man er relativt højt oppe. Når man er oppe i højderne, så kan solens stråler også være skarpe. Derfor er det godt med en hat eller kasket, så du kan beskytte dit hoved for solen.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts