Mad på trangia


Tøm køleskabet før du ska ud og vandre

Hvad gør man når der stadig er madvarer i køleskabet, men man skal ud på vandretur de næste mange dage?

Man sørger da for at få forberedt nogle ”måltidsposer” af de madvarer man nu engang har i sit køleskab, muligvis suppleret med noget andet, som man kan tage med sig på tur. Lad os kalde det for ”tøm-køleskabet-mad til turen”.

I dette indlæg vil vi give noget inspiration til mad på trangia. Med udgangspunkt i hvad du måtte have i køleskabet. Således får du tømt dit køleskab før du/I skal af sted, du undgår madspild, og du har forberedt nogle gode nemme måltider til din tur. Det vil også være retter du kan tilberede hjemmefra og have med ud på tur, så du ikke skal gøre det når du er af sted.

Pandekager på trangia

Ingredienser:

  • 1 ½ dl piskefløde eller ca. 150 gram flødeost eller mælk
  • 3 hele æg
  • 3 æggehvider
  • 1 tsk. Kardemomme
  • ½ tsk. Salt
  • 1-2 tsk. Sukker
  • 1 spsk. fiberHUSK eller 1 ½ spsk. Pofiber.

Pandekager med et lille tvist

Ingredienser:

  • 1 ½ dl piskefløde eller mælk 
  • 4 hele æg
  • 2 æggehvider
  • 2 spsk. Kakaopulver
  • Lidt salt
  • 1-2 tsk. Sukker, brun farin eller sukrin gold (et alternativ til sukker eller brun farin, med færre kalorier i)

Nem måde at lave pandekagedej på uden en håndmixer:
Du kan måske sige dig selv, at det vil være ret usmart at slæbe en håndmixer med på vandretur. For hvor skal du få strømmen fra til håndmixeren, og hvor skal den være i oppakningen? Plus så er den altså ikke en særlig let genstand at slæbe rundt med.

Derfor har vi det ultimative bedste alternativ til din håndmixer. Nemlig en shaker. Har du ikke en shaker, så kan en bøtte/boks med et låg som slutter helt tæt også godt anvendes.
Så er spørgsmålet blot, om du har kræfter nok i armene til at shake din pandekagedej sammen.

Tilberedning:

  • Slå æggene ud i shakeren, så der også går hul på blommerne
  • Tilsæt enten mælk, piskefløde elle flødeost
  • alt efter hvad du vælger at bruge. Sæt låget på shakeren og ryst godt og grundigt.
  • Herefter tilsættes alle de tørre ingredienser. Sæt låget på shakeren igen og ryst endnu engang.
  • Lad dejen hvile nogle minutter, gerne 5 minutter ca., og bag herefter pandekagerne.
Nem opskrift til mad på trangia.

Flødesauce med svampe og pølser (til pasta eller grøntsager)

En lækker opskrift på mad på trangia er denne…

Ingredienser (2 voksne og 2 børn):

  • 200-400 gram pølser af god kvalitet (kan erstattes af kylling, bacon eller anden kødtype du kan lide)
  • 250-500 gram svampe (portobello, champignon, kantareller, eller lignende)
  • ¼ – ½ liter piskefløde
  • 100 gram parmesanost
  • Salt
  • Peber
  • Evt. et bundt persille
  • Noget til at ”servere” saucen” på – fx et grofthakket blomkål, et fintsnittet spidskål, 200-300 gram pasta eller en squash i grove tern.

Tilberedning:

  • Gør svampene rene – har du børn, som er med på turen, så er dette en god og hyggelige opgave for dem at gøre.
  • Svits svampene af i trangiaen indtil al væsken fra dem er fordampet. Det er ikke nødvendigt med fedtstof til dette punkt.
  • Tilsæt lidt salt og fløden, og rør rundt.
  • Lad saucen komme i kog i et par minutter.
  • Herefter skæres pølserne i tern og svitses af på en pande. Hvis du ikke er indehaver af en god outdoor pande, som kan bruges over åben ild, så tjek denne artikel ud (indsæt link til artikel om udstyr til vandretur). Her kan du finde inspiration og links til køkkenudstyr, til din vandretur.
  • Når kødet er svitset kommes det op i saucen.
  • Kog retten op og smag til med salt og peber.
  • Gør det tilbehør du vil servere saucen på klar, så du kan anrette saucen ovenpå det.
  • Skær parmesanen i tynde flager og hak persillen, hvis du vil anvende det i din ret.
  • Herefter er retten klar til at blive serveret. 

Toast med pålæg og ost

Denne ”opskrift” er så simpel, som noget kan være. Dog gør det ikke retten mindre lækker, hvis du spørger mig.

Hvis du plejer at smøre madpakke og derfor har noget pålæg liggende i køleskabet, som fx hamburgerryg, kyllingepølse, spegepølse eller lignende, så brug det i en toast. Der er ingen grænser for, hvilket pålæg du kan komme i din toast, selvom den klassiske toast nok er med skinke eller hamburgerryg og ost.

Ingredienser (til én toast):

  • 2 skiver toastbrød
  • 1 stk. skiveost (vælg din yndlings, måske du i forvejen har noget liggende i køleskabet eller fryseren)
  • 1 skive pålæg (du kan bruge lige nøjagtig det pålæg du kan lide.
  • Evt. lidtsmør

Tilberedning:

  • Tag to skiver toastbrød og læg en skive ost og en skive pålæg imellem dem.
  • Læg toasten på panden eller i din trangia uden fedtstof ved, og lad den blive godt varm.
  • Pres på toasten med en palet eller andet køkkenredskab.
  • Vend toasten om og pres ligeledes på denne side.
  • Ønsker du at toasten godt må være lidt crispy udenpå, så kan du smøre en tynd lag smør på ydersiden af toasten, inden du tilbereder den op panden eller i din trangia.

Omelet med grøntsager

Denne opskrift er både mættende, nærende og smagfuld. Den passer perfekt ind under kategorien “mad på trangia”. Derudover kan du få brugt de grøntsager du nu engang måtte have i dit køleskab. Igen er det kun fantasien og dine smagsløg, som sætter grænsen.

Ingredienser (til én person):

  • 2-3 æg
  • Alt godt af grøntsager du måtte have i dit køleskab. Det kan fx være gulerødder, agurk, peberfrugt, porre, løg og/eller lignende
  • 2 spsk. Mælk (fløde, hytteost, creme fraiche kan også bruges)
  • 1 tsk. Salt
  • Lidt peber
  • Evt. Friske eller tørrede krydderurter
  • Olie

Tilberedning:

  • For at du ikke skal slæbe en hel bakke æg med eller nøjes med at tage 2-3 æg med til din omelet og risikere at de går i stykker, så har vi en meget bedre idé. Du tager de 2-3 æg du skal brug og kommer dem i en zip-lock pose.
  • Snit de grønsager du ønsker at komme i din omelet, og put dem ligeledes i zip-lock posen.
  • Mælk, salt og peber kommes også i zip-lock posen nu.
  • Ryst posen rigtig godt, så æggene slås i stykker og massen bliver én samlet masse.
  • Kom eventuelt zip-lock posen i en frysepose, hvis du vil være sikker på at det ikke flyder ud.
  • Kom olie i trangiaen eller på panden og sørg for den er godt varm.
  • Herefter er du klar til at hælde massen i din trangia eller på en pande.
  • Lad den stege/tilberede indtil konsistensen er letter fast.
  • Server eventuelt omeletten med friske eller tørrede krydderurter for at give lidt ekstra smag.

Kartoffelmad med purløg

Når du er ude og vandre kræver det energi til kroppen. Både før, undervejs og efter du har gået. Så hvad bedre end at smøre en lille lækker madpakke, som du kan have med dig?

Har du fx nogle kartofler liggende hjemme i køkkenet, som du ikke når at spise inden du skal ud og vandre, så lav en lækker kartoffelmad. Det kræver ikke særlig meget, og smager faktisk rigtig godt.

I de fleste hjem er rugbrød og kartofler basis varer. Det vil sige varer, man som regel har i sit hjem. Men ligesom alle andre fødevarer, som har de en max holdbarhed, før de bliver dårlige. Så for at undgå at komme hjem til et hus, der lugter af gamle kartofler og muggent rugbrød, så udnyt det til en smagfuld kartoffelmad. Måske ikke en klassisk “ret” på mad på trangia, men lækker er det nu alligevel med en kartoffelmad.

Du kan selvfølgelig også vælge at tage noget rugbrød og kartofler med dig, men det er relativt tunge madvarer. Så overvej om det er noget du gider slæbe på.

Ingredienser:

  • 1-2 skiver rugbrød
  • 2-3 kartofler
  • Lidt Smør
  • Purløg
  • Salt

Tilberedning:

  • Sæt noget vand til at koge, og kom lidt salt ved. Har du medbragt rå kartofler på din tur, så kog dem i trangiaen.
  • Skræl kartoflerne og kom dem i det kogende vand. De skal ikke koges helt møre.
  • Når kartoflerne har kogt færdigt, hælder du vandet fra og lader dem køle lidt af.
  • Skær kartoflerne i skiver
  • Tag det antal skiver rugbrød du kan spise og kom smør på
  • Læg kartoffelskiverne på rugbrødet og drys med purløg henover
  • Voila – så er der serveret. Nemt, sundt, mættende og lækkert.

Brændende kærlighed

En lækker klassiker i det danske køkken, hvis du spørger os. Faktisk også en meget simpel ret, men ganske velsmagende og mættende. Og bestemt også lækker som mad på trangia.

Ingredienser (til én person):

  • 3-4 Kartofler eller 1-2 bagekartofler
  • 90 Bacon i tern
  • Løg
  • 25 gram mør
  • 0,25 dl Mælk
  • Salt
  • Peber

Tilberedning:

  • Kartoflerne koges i rigeligt med vand i din trangia, uden salt, til de er møre.
  • Vandet hældes fra kartoflerne.
  • Skær smørret i tern og tilsæt det til kartoflerne.
  • Pisk/rør/mos med en gaffel til kartoflerne har en lækker moset konsistens.
  • Tilsæt mælken, og rør godt rundt igen, til kartoffelmosen har den ønskede konsistens.
  • Smag til med salt og peber.
  • Svits bacon og løg af i trangiaen og top det på kartoffelmosen.

Tip til hvis du vil lave det derhjemme inden du drager ud på tur!

Hvis du ikke ønsker at skulle tilberede din brændende kærlighed ude i naturen, eller du ikke er indehave af en trangia, så kan du faktisk lave den hjemmefra og tage den med dig.

Tilberedningen er fuldstændig den samme, den eneste forskel er at du ”portionsanretter” det i små ildfaste skåle ELLER putter det i zip-lock eller fryseposer. På den måde kan du medbringe det i din rygsæk og kan nøjes med at skulle genopvarme retten. Har du anrettet det i en lille ildfast skål kan du stille denne direkte over åben ild, hvorved det bliver varmt og klar til at spise.

Har du det i fryseposer kan du komme retten over i din trangia, hvis du selvfølgelig har medbragt den, og herved opvarme retten. Så nemt kan det gøres.

Grydebrød (Kold- og langtidshævet eller med alm. hævetid)

Vil du gerne have brød til din mad, så kan du faktisk godt bage et grydebrød på din trangia. Det tager dog lidt tid, og er ikke sådan et der lige er færdigt i løbet af 10 minutter. 

Ingredienser (ca. til 10-12 personer):

  • 15 gram gær
  • 7 dl koldt vand
  • 1 spsk. Flydende honning (kan undlades)
  • 1 kg hvedemel + lidt ekstra til at fordele i trangiaen
    * Ønsker man et lidt grovere brød kan man erstatte 300-400 gram hvedemel med en grovere meltype (rugmel, groft speltmelt, grahamsmel etc.)
  • Evt. 100-200 gram kerner (solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø etc.)
  • 3 tsk. Salt

Tilberedning:

  • Rør gæren ud i vandet
  • Tilsæt salt, honning og kerner.
  • Rør melet i lidt efter lidt indtil du har en nogenlunde fast dej, som stadig er fugtig.
  • Ælt dejen en smule. Den behøver ikke æltes helt vildt meget, blot røres godt igennem.
  • Stil dejen til hævning i en skål med et låg eller film henover, og lad den stå natten over. Det skal være en skål, hvor der er plads til at dejen kan hæve.
  • Når natten er gået og dejen har hævet, formes den til brød og lægges i trangiaen.
    * Hvis du ikke ønsker at lave det som et kold -og langtidshævet brød, men et med ganske ”almindelig” hævetid på ca. 2 timer, så bruges i stedet lunket vand og 30 gram gær.

Bagning af brødet

  • Brødet formes til det passer ned i din lille trangiagryde. Der skal stadig være lidt plads til at det kan hæve lidt endnu.
  • Kom mel i trangiaen og læg derefter dejen ned i.
  • Læg 3-4 små sten (ikke flintsten) i din store trangiagryde. Du kan også lave nogle kugler af stanniol og bruge dem. Ca. 1 cm i diameter, skal de være.
  • Sæt den lille trangiagryde med dejen ned i den store trangiagryde.
  • Stenene eller stanniolen sørger for at der er luft mellem de to gryder, sådan at konstruktionen kommer til at fungerer lidt som en lille ovn med bundvarme.
  • Tænd for laveste blus, og sæt gryderne over.
  • Læg panden på med bunden i vejret, så det slutter tæt.
  • Kig en gang i mellem til brødet, og vend det når toppen begynder at få skorpe. Du vender brødet ved at få det ud på panden og efterfølgende med den modsatte ende end før ned i den lille gryde først.
  • Bag brødet færdigt. Når du slår på bunden af brødet og det lyder hult, så er det færdigt.
  • Bagetiden kan variere meget, så du kan ikke gøre så meget andet end at holde øje med det under hele processen.
  • Tag brødet ud af gryden og lad det hvile samt køle lidt af.

Brød på trangia eller på pande

Du kan faktisk gøre meget af et brød til din vandretur hjemmefra, var du klar over det? Og brød skal der til, til din mad på trangia.
Til dette brød skal du bruge følgende:

Ingredienser:

  • 2 spsk. Olie
  • 4 dl mel
  • 1 spsk. Bagepulver
  • 1 tsk. Timian
  • 1 ½ dl vand
  • 0,5 tsk. Salt

Tilberedning:

  • Allerede hjemmefra kommer du alle de tørre ingredienser i en pose.
  • Tilsæt først vand og olie, når du skal til at bage brødet.
  • Dejen æltes direkte i posen.
  • Når den er æltet, så åbner du posen og trykker dejen på plads i enten din trangiagryde eller på en pande. Sørg for dine hænder er lidt fugtige, det gør det nemmere for dig at arbejde med. Brug gerne lidt olie til dette.
  • Tænd din trangia og bag brødet. Det er bagt færdigt når brødet er blevet brunt på begge sider.

Madrester med på tur

Som et sidste lille input i dette indlæg, så kan rester fra aftensmaden, dagen før din gåtur, sagtens medbringes på tur også. Du ved jo hvad man siger med sådan en rest af lasagne – den smager endnu bedre dagen efter.

Så lad vær med at smide dine madrester ud, bare fordi du ikke skal være hjemme. Du kan sagtens få dem spist alligevel. Og hvis du har en trangia, ja så kan du jo bare skrue op for blusset og varme dine madrester op. Det bliver nærmest ikke lettere, var?

Har du frugt, som ikke kan holde sig til du kommer hjem igen?...

Så tag det med! Hvis du har noget frugt, som du ved ikke vil kunne holde sig friskt til du kommer hjem igen, så kan du også fra brugt dette til noget fornuftigt. Du kan skære frugten i tern og komme dem i en tupperware eller anden bøtte. Så har du en lille lækker frugtsalat.

Du kan skære det i både, som du kan gå og snacke af på din vandretur. Mangler du flere idéer til snacks du kan have med på turen, så kan de tjekke dette indlæg ud 12 sunde snacks til turen. Der kan du finde nogle nemme og lækre, kalorieholdige snacks, som du med fordel kan tage med på vandretur.

Har du peberbrugt, agurk, gulerødder, snackpeber eller andre grøntsager, så skal du ligeledes skære dem i stænger. Så har du endnu mere lækkert at gå og snacke lidt på i løbet af din tur.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Content