Hvor lang er Hærvejen hvis man går?


Hærvejen er 489,6 km fra Hirtshals til Padborg og 472,3 km fra Frederikshavn til Padborg. Det tager ca. 3 uger at gå hele Hærvejen afhængigt af tempoet. Vandreruten går på både stier og veje og kan tages i begge retninger. 

At gå hærvejen er noget mange vandrere drømmer om. Det er Danmarks svar på Caminoen i Spanien. Hærvejens længde kommer måske bag på nogle. Med de ca. 480 km er det en vandretur som kræver forberedelse. Den er endda så lang at flere vandrere ofte vælger blot at gå en sektion af den. Dette stiller mindre krav til forberedelse og tid. 

Hærvejen længde - De to ruter mod nord

I 1930 udgav Hugo Matthiessen en bog kaldet Hærvejen. Denne bog beskrev vejen fra Viborg til Rendsborg. En enkelt vej ned igennem hele Jylland. Når man kommer til Viborg sydfra, deler ruten sig i to. Man kan der vælge om man ønsker at gå over Løgstør mod Hirtshals eller om man ønsker at vælge den ruten, som går gennem Aalborg og mod Frederikshavn. 

Fra Viborg til grænsen er Hærvejen ca. 280 km. og tager ca. 2 uger at gå. Kommer man sydfra så går ruten efter Viborg til Aars, herefter går man enten mod Frederikshavn eller Hirtshals. Fra Viborg til Aars er der ca. 60 km. 

Fra Aars til Hirtshals er der ca. 160 km og fra Aars til Frederikshavn ca. 135 km. Uanset hvilken rute du vælger så vil du få en flot og fantastisk tur. 

Helt præcist så kan spørgsmålet “hvor lang er Hærvejen?” besvares ved at vælge hvilken rute man ønsker at tage. Fra Hirtshals 489,6 km og fra Frederikshavn 472,3 km. 

Hærvejens historie

Hærvejen var oprindelig en slags hovedvej ned gennem Jylland. Denne hovedvej også kaldet hovedfærdselsåren forbandt Danmark med Tyskland. Dette gav mulighed for dem der eksporterede, at benytte en fastlagt rute. Omkring midten af det forrige årtusinde blev hærvejen blandt andet brug til at fragte køer. Derfra opstår navnet Oksevejen blandt andet. 

Hærvejen var oprindelig sand- og jordveje, som blev forbundet ned gennem Jylland. Hvis en del af ruten var for mudret eller på anden måde ikke mulig at bruge, kørte man simpelthen blot udenom. Det stoppede op igennem 1800-tallet hvor mere og mere af Danmark blev fyldt af marker. Den rute vi idag kender som Hærvejen er dermed det tilbageværende af den oprindelige hovedfærdselsåre. 

Hærvejens 5 sektioner

Hvor lang er Hærvejen? Dette afhænger af hvilken rute du tager. Hærvejen kan deles op i 5 sektioner. Dermed har du mulighed for kun at gå en mindre del af ruten på en gang. Dette gør det muligt at få vandring til at passe ind i en måske travl hverdag. 

De 5 sektioner består idag af: 

 • Nordvestjylland
 • Nordøstjylland 
 • Himmerland
 • Midtjylland
 • Sydjylland
Hver af disse sektioner er delt op i etaper. Disse etaper er lavet så distance, indkøb og overnatningsmuligheder er taget i betragtning. Alle disse etaper er herunder beskrevet ved en sydgående retning. 

Nordvestjylland:

 1. Hirtshals til Lønstrup
 2. Lønstrup til Thise
 3. Thise til Blokhus
 4. Blokhus til Tranum
 5. Tranum til Fjerritslev 
 6. Fjerritslev til Løgstør
Nordøstjylland:
 1. Frederikshavn til Hørbylund
 2. Hørbylund til Jyske Aas 
 3. Jyske Aas til Hammer Bakker 
 4. Hammer Bakker til Svendstrup
Himmerland: (2 delt) 
 1. Løgstør til Aars
 2. Aars til Borup Hede
 3. Borup Hede til Viborg
 1. Svendstrup til Aars
 2. Aars til Borup Hede
 3. Borup Hede til Viborg

Midtjylland: 

 1. Viborg til Thorning 
 2. Thorning til Funder Kirkeby
 3. Funder Kirkeby til Nørre Snede
 4. Nørre Snede til Givskud 
 5. Givskud til Jelling og mod Bindeballe
Sydjylland: 
 1. Bindeballe til Vejen 
 2. Vejen til Jels 
 3. Jels til Vojens 
 4. Vojens til Rødekro
 5. Rødekro til Kliplev 
 6. Kliplev til Padborg

Hvor lang tid tager det at gå Hærvejen

Hvor lang tid det tager at gå Hærvejen, afhænger naturligvis af hvor højt tempo du holder. Er du erfaren vandrer, som har trænet godt op, vil det tage ca. 3 uger at gennemføre. Hvis du er mindre erfaren eller blot ikke ønsker at gå op mod 30 km om dagen, så kan turen også gennemføres på 4 uger. 

Der er naturligvis stor forskel på hvad man ønsker at få ud af vandreturen. Hvis man ønsker tid til sig selv, og til at tænke nogle ting igennem, så er det måske ikke afgørende hvor lang tid det tager. Hvis man derimod planlægger at følge de førnævnte etaper så tager det ca. 3 uger. Det kan være nødvendigt undervejs at have en enkelt eller to dage hvor man ikke går. Dette kan give noget ekstra restitution, som kroppen sagtens kan have brug for. 

Hvordan bliver man klar til at gå hele vejen

Når man skal ud på så lang en vandretur, er det nødvendigt at komme i form til den. Dette kan gøres ved at lave et simpelt gå-program hvor man gradvist øger tiden man går og længden. Det er også vigtigt at man træner med sin oppakning, så man er klar til at bære denne vægt. 

Hvis man påtænker at gå Hærvejen, så bør man løbende træne sig op til den over en 3 måneder lang periode. Et simpelt træningsprogram kunne se sådan her ud: 

3 måneder før: Du starter med at gå 5-7 km hver dag, det behøver ikke være med oppakning, dette er blot for at komme godt igang. 

2 måneder før: Du begynder at gå 10-12 km 4-7 gange om ugen. Det er vigtigt at du går det i et samlet træk, således dine fødder vender sig til at gå længere. 

1 måned før: Den sidste måned inden du skal afsted skal du forsat gå 10-12 km 4-7 gange om ugen. En til 2 gange om ugen bør turen være ca. 15 km med fuld oppakning. 

Den første uge du er afsted træner du også kroppen rigtig meget, derfor vil det efter første sektion på 5-7 dage være en god ide at give kroppen en hel dag uden at gå. Dermed kan du være helt frisk i kroppen til de 2 kommende uger som venter på hærvejen.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Daniel

Jeg hedder Daniel, jeg elsker at undersøge og nørde ting, derfor har jeg lavet denne blog sammen med min kæreste hvor vi deler ud af vores erfaringer omkring vandring i og udenfor Danmark.

Recent Posts