Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge?


Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge? Når du skal købe et liggeunderlag, er der flere ting du bør overveje. I denne artikel vil jeg gennemgå nogle af de vigtigste punkter, du bør have med i din overvejelse. Da et liggeunderlag er afgørende for komforten og søvnen, så betyder det også meget for din vandretur at have det rigtige. Der er stor forskel på hvor udhvilet du er, hvis du har sovet godt eller dårligt. Er du afsted i flere dage på vandretur, så kan du hurtigt oparbejde en træthed, som nedsætter din præstationsevne. 

Vælge et billigt liggeunderlag?

Et liggeunderlag kan variere meget i pris. Derfor bør du overveje hvor stort dit budget er. Hvis du skal ud og anskaffe dig en masse ting, kan det være en god ide at lave en liste med det du skal bruge. Herefter kan du afsætte budgetter for de enkelte genstande. 

Hvis du kigger efter et billigt liggeunderlag, så vil et skumunderlag typisk være det billigste. Der får du også et meget holdbart underlag, som ikke vejer så meget. Du kan typisk få et godt og let skumunderlag til 200-300 kr. Hvis du har 5-700 kr. eller derover, så kan du begynde at overveje selvoppustelige liggeunderlag. Her kan du få mere komfort, og en mindre pakstørrelse. Dette kan være en fordel hvis du er afsted på vandretur, hvor du stiller krav til at kunne pakke det ned i tasken. Derudover så vil der typisk være mere komfort. Tjek vores guide om selvoppustelig liggeunderlag ud, for at finde det bedste til prisen. 

Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge? Hvilket behov har du?

Der er forskelligt hvad man skal bruge et liggeunderlag til. Hvis man skal bruge det til en enkelt overnatning i ny og næ i fx et shelter, så kan det give mening at vælge et billigt liggeunderlag. 

Skal du bruge det i en længere periode, så giver det mening at investere i et liggeunderlag som er lidt tykkere og dermed giver bedre komfort. Du kan få rigtig mange liggeunderlag som er 5-8 cm i tykkelse, og som ikke vejer det store. 

Der er også forskel på om du skal bruge det til vandreturen, kanoturen, cykelferie eller måske blot tage bilen et sted hen og overnatte i et telt/shelter der. I den guide som der er linket til ovenover kan du se hvilket liggeunderlag der passer i din situation og til dit budget. 

Har du rygproblemer?

Hvis du døjer med rygproblemer, så kan det være en god ide at vælge et tykkere liggeunderlag. Hvilket liggeunderlag du skal vælge her, afhænger dog også af den måde du sover på. Hvis du har rygproblemer så vil et liggeunderlag der giver en bedre varmeisolering ofte være det bedste valg. Dette sikrer nemlig din ryg ikke bliver for kold. 

Et godt tykt selvoppusteligt liggeunderlag med en høj R-værdi vil give dig de bedste vilkår når du er på tur. 

Skal det bruges på en vandretur?

Hvis du skal bruge liggeunderlaget på en vandretur, så bør du tænke i pakstørrelse og vægt. Jo mindre det fylder, jo mindre taske skal du have med. Det betyder en hel del hvor meget plads det tager i rygsækken. Det kan være en fordel hvis det sammenpakket ikke fylder mere end det kan ligge på tværs i rygsækken. 

Du bør også overveje hvor meget det vejer, jo mere vægt du skal slæbe på jo mere træt bliver du. Du kan sagtens finde liggeunderlag som vejer under 1 kg, og som har en høj komfort. Sigt gerne efter et liggeunderlag som vejer under 700 gram. 

Hvis du er afsted i de koldere måneder, så bør du vælge et med en højere r-værdi. R-værdien er en betegnelse for hvor god isoleringevne liggeunderlaget har. Jo højere jo bedre. En r-værdi på 5 eller derover kan bruges stort set hele året i danmark. 

Øvrige tips

  • Skumunderlag er typisk det letteste liggeunderlag, men de fylder også typisk mest.
  • Selvvoppustelige liggeunderlag er det mest populære, men kan også koste meget. Til gengæld kan du finde mange forskellige modeller, hvilket gør du kan finde en der med sikkerhed matcher dit behov. 
  • Liggeunderlag fungere både som et komfortelement, men også som et isoleringselement. Derfor bør du både kigge på isoleringsevne og tykkelse.
  • Bredden på liggeunderlaget kan betyde en del hvis du vender og drejer dig meget. 
  • Liggeunderlag kan larme, oppustelige liggeunderlag kan larme en del, skumunderlag og selvoppustelige liggeunderlag larmer typisk ikke. 
  • Husk at et liggeunderlag med tiden går i stykker.
  • Hvis du puster luft i dit liggeunderlag, kan du opleve det bliver en smule fladt i løbet af natten. Dette er fordi luften trækker sig sammen, pust derfor gerne dit liggeunderlag op lidt tid inden du skal sove. Lige inden du ligger dig, puster du lige en gang eller to mere. 

Del gerne dine tips i kommentar feltet hvis du har nogle som ikke er med her. 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Daniel

Jeg hedder Daniel, jeg elsker at undersøge og nørde ting, derfor har jeg lavet denne blog sammen med min kæreste hvor vi deler ud af vores erfaringer omkring vandring i og udenfor Danmark.

Recent Posts