Hvad betyder vandsøjletryk?


Tørt og tæt selv i regnvejr

I dette indlæg vil jeg komme med en lille guide til hvordan du får styr på, hvad du skal vide om vandsøjletryk og vandtæthed. Hvad betyder vandsøjletryk og hvad skal man være opmærksom på? For skulle det ske at være regnvejr, når du skal ud og vandre, så vil det alt andet lige være rart at du er sikret et tørt telt.

Vælg et pålideligt telt

For at komme godt fra start på en mulig regnvejrstur, så sørg for at anskaf dig et godt, pålideligt telt. Et telt som holder tørt selv i det værste regnvejr.

Jeg vil faktisk gå så langt som at sige, at det er pengene værd at købe et godt telt fra start af. Uanset om man ved det bliver godt eller dårligt vejr.

Dog kan det være lidt svært, det her med vandtætheden. Særligt når det omhandler telte, da den information som umiddelbart er tilgængelig, når man køber sit telt. Den kan være misvisende i forhold til hvordan teltet vil formå at holde til dårligere vejr, Såsom voldsom regn og blæst år efter år.

Men læs med her – så vil jeg forsøge at gennemgå nogle af de vigtigste forhold omkring telte og deres vandtæthed.

Hvad betyder vandsøjletryk?

Vandsøjletryk er ganske enkelt den enhed, som angiver hvor meget vandtryk et materiale kan holde til/tåle. Det vil altså sige i dette tilfælde betyder vandsøjletryk hvor meget vandtryk dit telt kan holde til, før vandet trænger igennem.

Det testes ved at det pågældende materiale spændes fast og fæstner en cylinder ovenpå. Herefter fyldes cylinderen op med vand stille og roligt, så man til en hver tid kan stoppe med at fylde mere i. Når det første vand er begyndt at trænge igennem materialet, så er vandsøjletrykket lige netop oversteget. 

Højden på vandcylinderen angiver altså nu, det som svarer til materialets vandsøjletryk.

Vigtige forbehold i forhold til telte

Når man kigger på vandsøjletryk og telte, så er der nogle vigtige forbehold man skal tage:

  • Materialets yderside stiller nogle krav til vandtætheden, fx beklædning. Det er lidt som at sammenligne det med vandtæt tøj, hvor det skal kunne holde til at modstå kontakt med en lang række ting ude fra. Det skal blandt andet kunne holde til at man sætter sig ovenpå noget der er vådt, uden at det trænger igennem regnbukserne. Og regnjakken skal kunne afvise regnen sådan at det ikke trænger ind til det tøj man har på indenunder.
  • For et telt, som er lavet i god kvalitet og er pålidelig i regnvejr, vil vandet løbet ned ad siderne i stedet for at blive presset igennem materialet. Dette gælder vel og mærket kun hvis telte er spændt godt op, når det er blevet sat op. Der vil ingen kraftpåvirkning være hverken inde- eller udefra. Så teltets glatte materiale har ikke et så stort behov for højt vandsøjletryk, som regntøj, der skal modstå regnen.
  • Teltets konstruktion er vigtig. Det er vigtigt at se på teltets levetid. Langt vigtigere end et højt vandsøjletryk. Det vil altså sige at du godt kan komme ud for at et telt med et vandsøjletryk på kun omkring 1.000 mm, hvilket svarer til en let omgang sommerregn, sagtens kan holde dig tør i kraftig regn og blæst gennem mange år. Hvorimod at et billigt telt med et vandsøjletryk på 3-5.000 mm – i nogle tilfælde helt op til 10.000 mm – når du køber det, ikke kan holde tæt i ret meget mere end et par uger.

Materiale af telt vs. Vandtæthed og levetid

Grunden til at vandsøjletrykket ikke spiller førsteviolin, når du skal kigge efter telt, skyldes at det materiale teltet er lavet i kan være af forskellig type. Der findes forskellige typer for vandtætte lag, hvilket betyder at de vil have forskellig levetid.

Ligeledes vil deres resistens over for fx nedbrydning af UV-stråling,  være forskellig.

Størstedelen af de billige og mellemdyre telte har et vandtæt PU-coating på bagsiden af et nylon- eller polyestermateriale. Det er dette, som gør dem vandtætte. Det er der som sådan heller ikke noget galt i, men en PU-coating vil blive nedbrudt med tiden. Derved vil materialet gradvist blive mindre og mindre vandtæt.

Derudover kan der være relativ stor forskel på tykkelse og kvalitet af PU-coatinger. Dette kan give en yderligere forklaring på den prisforskel, der kan være i kvalitet og pris på PU-coatede telte.

Du kan altså sagtens købe et billigt festivaltelt, som kan have et høj vandsøjletryk på 5.000 mm, men alligevel risikere at det kun holder tæt ganske kort tid. Grundet at PU-coatingen er af dårlig kvalitet.

Vælger man et telt som er dyrere grundet bedre PU-coating, vil det oftest være coating i højere kvalitet. Og dermed vil det holde længere.

Det skal også nævnes at et 5 eller 10 år gammelt telt med et, fra ny af havde en god PU-coating, og som er blevet brugt et par uger om året vil have et lavere vandsøjletryk end det havde fra ny af. Særligt hvis teltet er blevet udsat for meget skarpt sollys, eller ikke blevet passet og plejet godt.

Hvad er der særligt ved de dyrere telte?

Ved mange af de dyreste telte er der påført et eller flere lag af silikone. Det er lagt på begges sider at et tyndt, stærkt nylonmateriale.

Herved trænger silikonen ind i de områder der er mellem fibrene i teltets materiale, og danner en vandtæt struktur i samspil med nylonfibrene. Forskellen på et PU-coatet telt og et telt med silikonelag er at PU-coating typisk er på bagsiden af ydermaterialet, mens teltet med silikonelag bliver det en del af selve materialet. Silikonen er samtidig med til at gøre teltet stærkere og øge rivstyrken på det.

Derudover gør silikonen også at materialet, vil absorbere vand. Dette betyder at regnen mere eller minder bare kan rystes af, og så er teltet nærmest tørt igen.

Telte, som er PU-coatet vil kun kunne absorbere vand i det yderste materiale, som ikke er vandtæt. Dermed vil det tage længere tid om at tørre efter eventuelt regnvejr eller dug.

Det der er væsentligt at tage med sig af viden her, er at levetiden på et et silikoniseret nylonmateriale vil være en helt anden end ved et telt med PU-coating.

Du kan finde en lang række forskellige telte her.

Kombineret PU-coating og silikone

Hvis du vil helgardere dig, så kan du godt få et telt, som er gjort vandtæt med både PU-coating og silikonisering. Denne kombination består af en inderside der er gjort vandtæt med en coating af nylonmaterialet, mens det på ydersiden er gjort vandtæt med silikone.

Ved et kombineret materiale giver det telte nogle af fordelene fra silikoniseringen, dog til en billigere pris. Derudover vil det være PU-coatingen som er det vandtætte lag i det kombinerede materiale. Hvorimod silikonen vil fungere som den ekstra rivstyrke, bedre UV-beskyttelse og gør at ydermaterialet ikke suger vand. Silikonen vil nemlig gøre at vandet render af ydersiden, og løber væk fra teltet. Det vil medføre at det ikke behøver så højt et vandsøjletryk.

Har man et telt, hvor kombinationen er med en tykkere PU-coating på indersiden vil det gøre teltet tungere og mindre stærkt. Hvorimod en kombination med en tynd PU-coating og en silikonisering får et let og stærkt materiale, som muligt er fuldstændig vandtæt.

Er det et kombinationsmateriale bestående af en PU-coating inderst og en silikonisering yderst vil det ikke have samme levetid, som nogle af de dyreste materialer på markedet. De dyerste på markedet er lavet med silikonisering på begge sider og med flere lag silikone.

Dog vil dets levetid være noget længere end hvis det kun havde en PU-coating.

Teltbunden

Når man snakket vandsøjletryk og vandtæthed, så skal bunden af teltet også italesættes. Bunden skal også kunne tåle en hel del slidtage og frastøde vand, om man vil.

Dermed sagt så skal bunden have et højere vandsøjletryk end resten af teltet, da det kommer i kontakt med direkte berøring. Det kommer både i kontakt med underlaget/jorden samt de som befinder sig inde i teltet. Ved denne direkte kontakt bliver vandet nemlig presset igennem materialet.

I bundens materiale ser man derfor sjældent at det er silikoniseret, da dets vandsøjletryk ikke er særlig højt, og ikke slidstærkt nok. Så i bunden skal materialet være lavet af noget, som kan tåle kontakt med ru og skarpe overflader. Det vil sige grovere materialer. Som oftest vil bunden være lavet i et kraftigt nylonmateriale, med en kraftig PU-coating på dets inderside, og med et relativt højt vandsøjletryk.

Det anbefales at du køber et telt med et vandsøjletryk på mindst 5.000 mm. Skal man have et godt, solidt og pålideligt allaroundtelt til skandinaviske forhold, så må vandsøjletrykket gerne være noget højere.

Når du har det rigtige telt

Nu når du har fået anskaffet dig det helt rigtige telt, så er det bare med at komme af sted. Ud i den danske natur, og få det afprøvet. Sørg blot for at overholde reglerne om friteltning i Danmark. Hvis du ikke kender til disse regler, så kan du klikke her.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts