Gendarmstien


Søger du gode, smukke, velbevandrede vandreruter her hjemme i Danmark, så skal du klart gå Gendarmstien. Det er en vandrerute på hele 84 km, som byder på en enestående vandremulighed i Danmark. I denne artikel vil vi fortælle om Gendarmstiens forløb, hvad du kan forvente at komme forbi og hvordan du kan planlægge en god vandretur på fem dages tid, hvor du får gået hele ruten.

Gendarmstien er en vandrerute, som er blevet genskabt til minde om nogle historiske begivenheder. I 1920, efter genforeningen, blev grænsen og skibsfarten bevogtet af grænsegendarmerne. Selve patruljeringen foregik langs kysten til fods, og hver gendarm have sit grænsested at skulle kontrollere.

Kvalitetsvandrerute

Gendarmstien er inkluderet i ERA’s /Eurpean Ramblers Association) liste over kvalitetsvandreruter, som en af de få vandrestier vi har i Danmark. Denne liste har vandresti-mærkningsordning, hvor der blandt andet kræves at vandreruten er mere end 50 km lang, og der på stien er en høj standard af mærkning og faciliteter langs hele vandreruten.

Ydermere er Gendarmstien en del af E6 fjernvandreruten. Den har forbindelse fra Padborg til Grænseruten og til Hærvejen, samt forbindelse over Als til Fyns Øhavssti.

Gendarmstien er således en af de mest smukke, klassiske, velfungerende og besøgte vandreruter vi har i Danmark. Den har, foruden at være en del af ERA, fået vandrerute-kvalitets-stemplet LQT, som står for Leading Quality Trail, som den første vandresti i Danmark.

Her i 2020 har Gendarmstien faktisk allerede på nuværende tidspunkt både bagagetransport og organiserede vandreture.

Forløbet af Gendarmstien

Gendarmstien får dig ud på den smukkeste tur langs Flensborg Fjord, hvor du vil kunne opleve den spændende kulturhistorie og en helt unik natur.
Når du skal ud på Gendarmstien kan du starte din vandring fra Padborg og ende den i den skønne og smukt beliggende sønderjyske by, Sønderborg.
Du vil undervejs på denne rute opleve vidt forskelligt terræn. Noget kuperet og andet ganske fladt. Du vil opleve smukke udsigter gennem hele vandreruten. Du vil have rig mulighed for at opleve naturens sjældne vidundere i form af sjældne planter og dyr.
Er du en rigtig naturnørd, eller blot interessere dig en lille smule for biotoper og fauna, så er denne ruten ligeledes en for dig. Du vil netop komme gennem interessante landskaber og biotoper. Alt lige fra fugle og frøer, orkidéer, tunneldale samt klinter, stenrev og meget andet.

Derudover kan historikeren i dig, blive vakt. Mulighederne for at gå på opdagelse i den historie, som knytter sig til Gendarmstien og grænselandet vil du nemlig også kunne gå i fordybelse med.

Langs hele ruten er der skiltet med en blå gendarm, så du altid kan sikre dig at du er på ”rette vej”. Gendarmstien er faktisk også velegnet til at opleve på cykel, hvis man vel og mærket kan indstille sig på at skulle trække sin cykel på nogen af strækningerne.

Hvis du er typen, som ikke har lyst eller overskuddet til selv at planlægge en vandretur, så er hjælpen nær. Hvis du ønsker at få en færdigplanlagt vandrerute med services som bagagetransport, bestille sådan en på blandt andet Vagabondtours.dk

5 dages vandring på Gendarmstien

Synes du det kan være lidt uoverskueligt at skulle planlægge dag for dag til sådan en længerevarende vandretur? Så har vi faktisk forsøgt at gøre det nemmere for dig her.

Vi har et ganske godt eksempel på, hvordan du kan få gået Gendarmstien på blot 5 dage.

1. dag

Hvis du ønsker at starte fra Padborg, så find på forhånd ud af et sted nær rutens start, hvor du kan overnatte. Eller i hvert fald et sted, hvor der ikke er begrænsning for parkering, hvis du selv er kørt. Det kan jo også være du er blevet kørt af en du kender, så du faktisk bare er klar til at vandre.

Men hvis du nu lige ønsker at få lidt mere ud af din vandretur, så kan du jo så ”lejr” for natten, og overnatte på et hotel eller hvad du har lyst til. Så kan du også få styr på de sidste forberedelser til din vandring. Det er en oplagt mulighed at få set lidt af det sønderjyske på. Du kan blandt andet tage på museum.

2. dag

I dag skal du gå strækningen fra Padborg til Sandager. På denne dag er du forhåbentligt veludhvilet og klar til at gå dine første kilometer af Gendarmstien. Sørg for at få spist et godt morgenmåltid, med god energi og næring i så kroppen kommer godt fra start. Din vandring vil nu påbegynde, og vandringen leder dig ind mod Kruså.
Fra Kruså vil ruten lede dig videre mod Kollund, hvor du undervejs vil gå gennem en kuperet kystskov, som virkelig har en smuk natur. Ved Kollund strand vil du komme helt ud til kysten. Når du er ved kysten, er naturen om end mere smuk. Der er en rigtig flot udsigt over Flensborg Fjord.

Herefter vil din vandring fortsætte op med Sønderhav, hvor du kommer lidt ind i landet igen. Ved Sønderhav er der lidt historie med sig. Der er nemlig to små øer, kendt som Lille og Store Okseø. Ifølge sagnet var det her, eller på fjorden, at Dronning Margrethe den 1. døde i 1412, da hun var på vej hjem fra fredsforhandlinger i Flensburg.

Når du skal videre fra Sønderhav kommer du længere nordpå, hvor du vil vandre langs kysten mod Sandager og Rinkenæs Overby. Undervejs på denne strækning vil du komme forbi nogle historiske huse, om man vil. Det er huse som blev opført som boliger til grænsegendarmerne.
Har du ikke telt med, så tag en overnatning her ved Rinkenæs Overby. Så kan du få hvilet ud, og være klar til en dag igen i morgen.

3. dag

Dagen i dag vil du skulle vandre fra Sandager til Iller på Broager Land. Alt efter hvor du har overnattet skal du naturligvis tilbage på sporet – det vil sige ud på Gendarmstien igen. Herfra vil vandringen fortsætte nordøst på. Op langs fjorden på Broager Land. Først vil du komme gennem den lille Rinkenæs Nederby, hvorfra du kommer over Egersundbroen.

Når du er i Egersund er der en lille seværdighed, som vi synes du ikke skal snyde dig selv for. Der ligger det fineste og smukkeste røde sømandskirke, som har placering direkte ud mod Flensborg Fjord. Det er selvfølgelig også bygget af tegl fra lokalområdet, så mere lokalt og smukt et hus skal man lede længe efter.
De omgivelser og selve området du vandrer i på tredjedagen her, det har tidligere været teglværksindustriens hjerte herhjemme i Danmark.

Efter Broager vil du komme til Cathrinesminde teglværk. Der kan du få et glimrende indblik i teglværkernes historie, og arbejdernes liv. I dag er det ikke længere et fungerende teglværk, men fungerer som museum. Det var i drift fra 1732 helt frem til 1968. Når du er kommet forbi Teglværket er der ikke længe til, at du skal påtænke at slå lejr eller finde dit overnatningssted.

Det er vigtigt ikke at gå for langt om dagen, hvis du ikke er vant til det eller hvis du ikke har trænet op til en længere gåtur. Det er hårdere ved kroppen end man måske lige først antager. Og Gendarmstien er som tidligere nævnt en af de længere vandreture. Så for at du kan holde til alle fem dages vandring, så husk at holde pauser, få spist godt med energiholdige snacks og få nogle solide måltider, når du kan tilberede det. Mangler du inspiration til snacks, du kan have med på farten, så læs gerne denne artikel 12 sunde snacks til turen. Der har vi listet nogle gode lækre snacks op, som du nemt kan have med dig. 

4. dag

I dag går turen på Gendarmstien videre fra Iller til Folekobbel på Broager Land. På dagens vandring vil du blive budt på lidt af hvert. Du vil komme ud på kyststrækninger med stejle skrænter, små landsbyer og smukke bøgeskove. Igen denne dag skal du ikke snydes for et lille indblik i det historiske Danmark. Det er dog stadig vedrørende de tidligere omtalte teglværker. Denne gang blot om dem, som var anlagt i Broager Vig.

Herfra vil du komme videre til Skelde Kobbelskov, hvor du vil passere velbevarede rund- og langdysser, hvor der er gjort fund af rester fra skeletter i den gamle gravkamre. Der er også fundet genstande som ravsmykker og flintøkser. Yderst spændende.

Når du kommer ud og gå på de stejle skrænter langs kysten har du muligheden for at finde fossiler. Når du har fundet et overnatningssted eller et sted hvor du kan slå lejr, så er dagens vandretur klaret.

5. dag

På femte og sidste dag, skal du gå fra Folekobbel på Broager Land til Sønderborg. I dag fortsætter din vandring op mod Gammelmark og Vemmingbund.

Vemmingbund er et gammelt fiskerleje, som ligger i bunden af bugten ved Dybbøl. Det har absolut et af områdets bedste badestrande. Så er du af sted på vandretur om sommeren, så spild da ikke den chance at hoppe i havet, og få et havfriskt bad. Efter Vemmingbund skal du fortsætte op mod Dybbøl Mark. Her vil du langs ruten støde på utrolig smukke og beundringsværdige udsigter over Sønderborg Bugt.

Kort efter vil du komme til Dybbøl Banke, som ligger lidt nord for Dybbøl Mark. Det var Dybbøl Banke, som var skueplads for slaget om Dybbøl tilbage i april 1864. Så igen er der meget god historie at suge til sig, og blive klogere på. Da det er sidste dag, og vi synes du skal have så meget som muligt med dig hjem i mindeboksen, så tag ind på Historiecenteret 1864. 

 

Her kan du dykkere mere ned i det historiske omkring Dybbøl, og omkring Danmarkshistorien. Særligt under krigen der var mellem preusserne og danskerne.

Videre herfra går turen ind over Als Sund mod Sønderborg by. Det er i Sønderborg at Gendarmstien ender.
Ovenstående fem dages vandretur er jo blot én mulighed. Det er jo helt op til dig, hvor langt du ønsker at gå om dagen. Så tag ovenstående som et eventuelt ”input” til hvordan turen kan forløbe, hvori du også vil få en del historie med dig.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts