Fri teltning 2020 – dette bør du vide


Denne artikel indeholder nærmest alt du bør vide om fri teltning 2020. 

Kunne du godt tænke dig at overnatte ude i naturen, i et skønt skovområde, men ikke ved hvor du må gøre dette henne, så læs med i denne artikel.

Min kæreste og jeg kunne godt selv tænke os at overnatte ude i et skovområde, men det er faktisk sådan i Danmark at man ikke bare må tage ud i hvilken som helst skov og så slå sit telt op og overnatte. Derfor har jeg researchet lidt for at finde ud af hvad reglerne er for fri teltning i, og hvor man reelt set kan sove i skoven henne her i Danmark.

77 nye skovområder med fri teltning i 2020

Naturstyrelsen i Danmark har i år åbnet op for 77 nye skovområder, som du nu må slå dit telt op i og overnatte, uden at det koster dig noget som helst. Ikke andet end din egen forplejning osv. Selvfølgelig.

Med disse 77 nye skovområder er der hele 278 skovområder i Danmark, hvor man nu må overnatte i eget telt. Og netop i år må man sige at sådan en telttur, eller ferie om man vil, er utrolig oplagt at tage på, da ferie til udlandet ikke er en mulighed. Det er også af denne årsag, at der er blevet åbnet op for så mange nye skovområder, så alle i princippet har muligheden for at tage på ferie i skoven. Klik her og du kommer direkte til listen, med de steder hvor det er tilladt for fri teltning i Danmark.

Mange af skovene, hvor der er mulighed for fri teltning i 2020 ligger relativt øde, så følelsen af at man er langt væk hjemmefra og sådan rigtig på vildmarksferie den kan sagtens finde sted, selvom du måske blot har haft en halv times kørsel fra din bopæl, ud til nærmeste skovområde.

Regler i naturen

Selvom man befinder sig i naturen, så er der stadig nogle regler, som skal overholdes. Næsten overalt er der adgang døgnet rundt og året rundt for stort set alle natur-aktiviteter, i de statslige skov- og naturområder, hvilket gør at du kan få den bedste oplevelse, når du færdes i naturen.

Naturstyrelsen har udvidet lovgivningen for adgangs- og oplevelsesmulighederne ved blandt andet at:

lave bedre og mange flere faciliteter, såsom hundeskove, sheltere, fugletårne og mulighederne for at benytte bålsteder. Dette danner allerede i sig selv grundlag for at du får nogle gode naturoplevelser.

• Udformet en lang række foldere, men information til dem som gerne vil ud i naturen, hvori der er formidlet de muligheder og oplevelser, der er i naturen. Disse foldere kan derved hjælpe dig frem til de naturoplevelser, som du ønsker.

• De har fjernet begrænsninger for mulighederne for at færdes i de statsejede skovområder.

Hermed står det dig frit for at færdes overalt i skovbunden, uanset tid på døgnet, året og med hvilken aktivitet du har for øje.
Det vil dermed også sige at hvis du gerne vil cykle eller ride til det pågældende naturområde, som står det dig frit for, så længe du følger de stier der er pålagt dette. Mangler du inspiration til cykel- eller vandreruter, så tjek denne artikel, hvor jeg har fundet en række gode bøger, til dig som vil ud og vandre 11 gode bøger om vandring.

Dog skal du være opmærksom på at enkelte aktiviteter og enkelte steder er der stadig krav på at du søger om tilladelse til at gennemføre, før du gør det.

Reglerne for fri teltning i Danmark

Reglerne for fri teltning i 2020 i Danmark vil jeg liste op herunder, så du ved hvad du skal forholde dig til, hvis du skal ud og overnatte i naturen:

 • Det må maksimalt være et tre-personers-telt.
 • Man må overnatte én nat samme sted.
 • Teltene skal være ude af syne. Dvs. At man ikke må kunne se teltene fra drifts- og beboelsesbygninger. Heriblandt campingpladser, bilveje og naboer.
 • Det er kun tilladt at slå to telte på samme sted.
 • I de skove, som er udvalgt til teltning, må det kun ske på de træbevoksede områder.
 • Åben ild er kun tilladt på de dertil indrettede bålpladser.
 • Det er kun tilladt at bruge feltkøkken, hvis der anvendes stormkøkken, hvor brænderen er indelukket i fx en Trangia. Sørg for at dit stormkøkken er placeret et sted, hvor der ikke er risiko for at der opstår brand. Fx på en sten eller andet ikke-brændbart materiale.
 • Nogle skove kan være lukket for bruge af åben ild, bålpladser mv., grundet tørke. Hvis der er dette forbud, så gælder det også for stormkøkken.
 • Motoriseret transport på skovens veje er ikke tilladt.
 • Det er ej heller tilladt at slå telt op på heder, marker, moser, klitter, enge, strandbredder mv. eller andre lysninger, der er en del af den pågældende skov.
 • Man skal altid rydde op efter sig selv og tage sit affald med, når man har været på tur i skoven, og efter endt brug af de remedier, som eventuelt har været til rådighed det pågældende overnatningssted.
 • Det er ikke lovligt at udvise støjende adfærd. Heriblandt musikinstrumenter, højtalere, radio eller andet, som kan være støjende.

Hvis du ikke er klar over hvilke skove det er tilladt at slå telt op og overnatte i, så kan du finde en oversigt over dette inde på naturstyrelsen.dk eller på udinaturen.dk

Sådan færdes du omkring dyrene i naturen

Andre regler, som skal overholdes i naturen, er hvordan du færdes i forhold til dyrene. Du betræder jo deres ejendom, kan man godt sige, og derfor anbefaler vi at I følger Naturstyrelsens fire råd, som er:

 1. Hold god afstand til dyrene. – Altid hold god afstand til naturens dyr – specielt hvis du færdes alene eller har børn eller hund med. Du bør aldrig forsøge at nærme dig dyrene, ved blandt andet at prøve at klappe dem eller fodre dem.

 2. Gå aldrig mellem voksne dyr og deres unger. – Når en ”fremmed” kommer imellem de voksne dyr og deres unger, så kan moderinstinktet godt komme frem og de kan fremtræde aggressivt, for at beskytte deres unger. Derfor er det vigtigt med god afstand her også, og lad vær med at gå mellem moderdyr og deres unger.

 3. Dyr kan, instinktivt, reagere aggressivt mod hunde. Vær opmærksom, og hold altid din hund i kort snor. – Hvis du har hund med ind i et indhegnet skovområde, så hold ekstra god afstand til naturens store dyr. Benyt eventuelt en anden udgang fra hegnet eller gå en stor bue udenom dyrene. Opstår der en truende situation fra dyrenes side af, bør du slippe hunden løs så den kan rende væk, således at du selv kan komme sikkert væk fra stedet.

 4. Undgå pludselige bevægelser samt høje lyde, og gå stille og roligt gennem indhegningen. – Har du børn med ud i naturen, og I går i nærheden af dyrene, så sørg for at de ikke råber og skriger samt lave vilde fagter. Forbered dem allerede på forhånd ved at snakke med dem om det hjemmefra, så I ikke står i en træls situation ude i naturen. Har I taget madpakker med, så spis uden for indhegningen, hvor dyrene ikke kan komme i nærheden af jer.
  Naturstyrelsen gør det klart at al færdsel i indhegnede skovområder er på eget ansvar. 

Hvis du kommer til skade på den ene eller anden måde, så er det vigtigt du ved hvordan du håndtere en sådan situation. Her på vores hjemmeside kan du også finde en artikel om 11 typiske ulykker, som sker på vandreturen. Her kan du læse om, hvad du skal gøre, hvis du bliver udsat for en af disse ulykker.

Aktiviteter som kræver særlig tilladelse

Når du begår dig i naturen, er der nogle aktiviteter, som kræver særlig tilladelse fra Naturstyrelsen før du må udføre dem. Nedenfor har jeg listet de aktiviteter, som kræver denne tilladelse, så du kan se om du skal have kontaktet Naturstyrelsen inden du går i gang:

• Teltning, lejrslagning og overnatning
• Sportsarrangementer, stævner, orienteringsløb m.fl.
• Ridning
• Rollespil
• Hundetræning
• Våben, laservåben, stærkt lys, fiskeredskaber
• Sejlads på søer og åer
• Nat-aktiviteter
• Erhvervsmæssige (kommercielle) aktiviteter
• Dyrehaver
• Lyd og lys
• Klatring
• Dykning i søer
• Droner
• Afmærkning
• Bilkørsel/motorkørsel
• Metaldetektor – detektorsøgning

Er der en helt anden aktivitet, du har i tankerne som ikke står på listen, og du er i tvivl om du må gå i gang med den i naturen, så bør du kontakte Naturstyrelsens lokalenhed for det pågældende sted du gerne vil udføre aktiviteten, og forhøre dig om det er tilladt eller ej.

Ild i naturen

Du bør altid være forsigtig når du har med ild og gøre, men særligt når du befinder dig i naturen. Har du påtænkt dig at lave bål i naturen, så skal du først og fremmest sikre dig at du overhovedet må tænde et bål, på det pågældende sted. 

Er der forbud mod brug af åbent bål i kommunen, så gælder dette forbud også på Naturstyrelsens arealer – herunder bål- og grillpladserne.

Hvis du har trangia med dig, og mangler idéer til mad du kan lave på den, så tjek denne artikel ud, 10 lækre trangia opskrifter. Der vil du kunne finde nogle simple opskrifter på retter du kan lave på din trangia 

På bevoksede klitarealer, græsbevokset skovbund, lyngklædte arealer, nåletræsplantager og i unge nåletræs- og løvtræskulturer er det forbudt, at tobaksryge fra og med 1- marts – 31. oktober. Smid heller ikke cigaretskodder eller lignende i naturen.

Affald i naturen

Vis hensyn til naturen og andre mennesker, som begår sig i naturen og lad vær med at smide dit affald der. Vær ansvarlig og tag dit affald med retur, ryd op efter dig selv og skån naturen for unødvendige sager, som ikke gavner den.
Ligeledes fordi affald er skadeligt for naturens dyr. Hvad end det er plastik, metal, papir, tyggegummi osv.
Kort sagt, så er det ganske enkelt forbudt at smide affald i naturen. Du kan eventuelt tage en affaldspose med dig, når du skal ud i naturen og så komme dit affald deri. Og denne pose skal du selvfølgelig heller ikke smide i naturen, men tag den med dig retur. Du må ej heller grave dit affald ned i jorden ude i naturen.

Toiletbesøg i naturen

Som udgangspunkt er det faktisk ikke lovlig at besørge i naturen. Er du alligevel kommet i den situation at du bare ikke kan holde dig, så sørg for at placer dig et sted lidt afsides, væk fra stier og veje, så andre naturgæster ikke kan se dig.

Dæk altid dine efterladenskaber med blad, grene m.v. eller endnu bedre, grav dem ned. Brug blade fra træer eller buske til at tørre dig med, da du ikke må efterlade toiletpapir i naturen heller.

Skiltning i naturen

I naturen er der også skiltning, ligesom der også er i trafikken. Naturstyrelsen anvender piktogrammer, som skilteprogram. Dem kan du se inde på naturstyrelsens hjemmeside, naturstyrelsen.dk 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts