Fem gode grunde til at bruge vandresokker


Vandresokker eller ej?

Det kan være det lyder mærkeligt for nogen, at der findes specielle sokker til vandring, og at nogen sokker kan være bedre at vandre i end andre. Sådan er det nu engang, og derfor vil jeg gerne give dig fem gode grunde til at bruge vandresokker.

Derudover vil jeg også komme ind på hvor mange par du bør anskaffe dig, hvad du bør tænke over når du skal vælge vandresokker, hvad størrelse du bør vælge og hvilket materiale der er bedst.

For det første...

… Så er det vandresokkerne, som er afgørende for temperaturreguleringen for dine fødder. De spiller hovedrollen i forhold til at håndtere fugt, og de sikre at dine fødder sidder godt i dine vandrestøvler/sko.

For det andet...

… Er vandresokkernes syninger og samlinger så fine og flade lavet, så det generer så lidt som muligt. Hvilket er super praktisk, når det er en sok man har på i mange timer.

Der er ikke noget så træls, som en syning eller andet som sidder og gnaver ved fødderne, så at vælge nogle vandresokker der er af god kvalitet og med flade syninger, det vil man takke sig selv for i sidste ende.

For det tredje...

… Er vandresokkerne polstret ufatteligt godt under både fod og hæl. Denne gør at der er ekstra god stødabsorbering og god aflastning af føddernes trædepuder, som sidder under forfoden.

Dette vil være optimalt for folk som vandrer, da du belaster fødderne rigtig meget, og dermed, med denne gode polstring, vil kunne skåne dine fødder lidt.

For det fjerde...

… Er mange vandresokker vind- og vandtætte. Denne grund giver jo nærmest sig selv. Hvis du skal ud og vandre i terræn, hvor der er stor sandsynlighed for at dine sko og sokker bliver våde, så når det altså ikke længere ind end til dét. Ligeledes vil viden ikke kunne trænge igennem dem.

femte gode grund...

den sidste af fem gode grunde til at bruge vandresokker er at vandresokker også findes med en kompressionseffekt. Dette vil være med til at beskytte ben, som er udsat for at blive trætte og væskefyldte.

Og så kan man da ikke kalde sig for en rigtig vandre, medmindre sokkerne også hedder VANDREsokker. Ej, spøg til side. Men for at være ærlig, så er vandresokker ikke bare noget opreklameret fis, og du vil kunne mærke en forskel fra almindelige strømper.

Andre ting du bør vide

Der er faktisk mange ting man bør overveje, når man skal købe vandresokker. Ud over de fem gode grunde til at bruge vandresokker, så vil jeg komme lidt ind på andre betydningsfulde valg du bør gøre dig.

Hvor mange par vandresokker bør du anskaffe dig?

Man anbefaler at man anskaffer sig som minimum to par vandresokker. Begge par bør du have med dig på din vandretur. Dette er primært for at sikre dig selv at du altid har et par tørre vandresokker i tasken.

Hvis du er i mangel af plads, og vejrudsigten melder godt vejr, så kan du selvfølgelig også nøjes med et par, men det er op til dig selv.

Er du af sted på en lang tur over flere dage, uger eller for den sags skyld måneder, så kan du skiftevis vaske/skylle dine vandresokker op. Således har du altid et rent par med dig. Sørg dog for først at gør det når du har slået lejr, så de kan hænge og lufttørre natten over.

Døjer du med vabler vil det være en fordel at du skyller sokkerne igennem jævnligt, da svedens salte, fedt. I sokkerne og snavs kan medføre vabler. Jo bedre du er til at holde dine sokker rene og fødder tørre, jo mindre risiko er der for at du får vabler.

Hvilke overvejelser bør man gøre sig?

Hvilke overvejelser bør du ellers gøre dig i forbindelse med valg af vandresokker? 

Ud over de fem gode grunde til valg af vandresokker, så er der nemlig nogle ting jeg mener man bør overveje, når man nu skal købe sig nogle vandresokker. 

Ofte er der spørgsmål, som går igen fra folk som ønsker at købe vandresokker:

Hvor tyk skal sokkerne være?

I forhold til tykkelsen på sokken, så er der tre faktorer som spiller ind. Det er oppakningens vægt, temperaturen og dine støvlers stivhed. Jo tykkere sokken er, jo mere stødabsorbering Dog vil ulempen ved en tykkere sok være at den også, naturligvis, er varmere.

Er du ude på dagsvandringer, så vil en tyndere vandresok være fordelagtig. Specielt i de varme måneder.

Skal materialet være uld eller syntetisk?

Dette er en evig diskussion, og i bund og grund må man jo gå med det man føler sig mest tilpas i. Dog anbefales uld, da det kan absorbere fugten bedre og dens bløde materiale gør den mere komfortabel og behagelig at have på, hvis fødderne kommer til at svede.

Vælger man at benytte syntetiske sokker, så sørg for at kombiner det med en forholdsvis åben sko/vandrestøvle, så sokken kan udnytte dens evne til at transportere sveden væk.

Hvilken størrelse skal man vælge?

Størrelsen på vandresokker er ikke noget man skal tage for givet. Vandresokker bør faktisk være lidt mindre end du sædvanligt bruger. Det lyder måske underligt, men grunden til dette er at de skal sidde så stramt som muligt.

Når de gør det, så minimere man risikoen for vabler, da en for løs sok vil lave friktion, som vil give vabler. Derudover giver sokkerne sig altid lidt, når de er blevet gået lidt til. 

Vil du alligevel være forberedt på det værst tænkelige, så kan du købe vabelplaster hos outdoorpro.dk her.

Er det nødvendigt med både inder- og ydersok?

I ”nyere” tid er vandresokker blevet lavet sådan at du sagtens kan bruge dem alene. Det vil sige at du ikke behøver en inder- og ydersok, men at du kan nøjes med en ydersok.

I nogens tilfælde vil det dog være fordelagtigt at bruge både inder- og ydersok, da det vil mindske risikoen for vabler. Er man en frossenpind, og har tendens til at have svært ved at holde varmen, så vil det også være rigtig godt at anvende både inder- og ydersok.

Er du på udkig efter andet vandretøj?

Er du på udkig efter andet eller mere vandretøj, som fx en svedtranspoterende t-shirt, så tjek dette indlæg ud Dette bør du vide før du køber en svedtransporterende t-shirt. Her er der kort fortalt skrevet om, hvad du bør vide i forbindelse med køb af svedtransporterende t-shirts. 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts