Efterlad kun fodspor


Hvordan passer vi bedst muligt på den skønne natur, når vi færdes ude i den og dermed efterlader så få spor fra vores ophold? Det er vigtigt at passe på og værne om vores grønne områder både i herhjemme i Danmark, men også hvis vi er ude naturen i andre lande. Derfor bør vi være opmærksomme på, hvordan vi bedst muligt mindsker vores aftryk, når vi har været på vandretur, eller begået os i naturen – med eller uden overnatning.

I denne artikel vil vi komme med nogle gode råd til hvordan du, og alle andre, kan tage vare på vores unikke natur, når du er på vandretur. Dermed sagt, så efterlad kun fodspor, når du er afsted.

Det er faktisk muligt, ikke at efterlade nogle synlige spor fra at man har været ude og vandre og/eller overnattet i naturen. Efterlad kun fodspor, og lad vær med at tage andet med hjem end de billeder du indfanger på dit kamera eller din mobil.

Hele idéen med ”efterlad kun fodspor” er at du forlader naturen så uberørt, som den også var inden du betrådte den. Det er nok lidt af en kliché, men om ikke andet så er det et ufravigeligt godt råd, som vi mener man bør efterleve, når man drager af sted på vandretur.

1. forbered dig

Det er altid godt med planlægning og forberedelse, om end det er til en vandretur, cykeltur, bilferie eller på helt andre områder. I forhold til vandretur, så er det super godt at du på forhånd har fundet ud af, hvilke regler og retningslinjer der er i det område du har tænkt dig at færdes på.

Du kan også godt tage det step by step, når du er af sted på tur, hvis du hellere er til det. Så kræver det højst sandsynligt bare at du har adgang til internettet, da meget aktuelt information findes der. Ellers kan man også være heldig at finde opslagstavler eller andet lignende ude i naturen, hvor der står hvordan og hvorledes du skal begå dig i området.

Så sæt dig godt ind i de pågældende regler. Det kan være du bliver mødt at dyr eller du ser nogle flotte blomster eller planter, hvor du faktisk ikke altid bare må gøre som det passer dig. 

Det vil sige, at du ikke bare kan plukke blomster eller planter alle steder i naturen eller at du må gå ind i en indhegning, hvor der kan gå nogle vilde dyr. For eksempel kan nogle dyr være ved at yngle, og så skal man helt ikke forstyrre de.

Hvis du er forberedt, og ved hvad du skal være særligt opmærksom på, så er du kommet rigtig godt fra start.

2. Hvor skal du slå lejr?

Er man en lysten ”gør-det-selv-mand” eller kvinde, så vil det være godt at læse dette råd. For jo, det er da fedt at kunne sige man har bygget sin egen lejr, men dette vil gøre mere skade end gavn på naturen. Efterlad kun fodspor gør sig altså også gældende, når det handler om lejren.

For det erfarne naturmenneske vil det nok ikke komme som en overraskelse, at man siger den perfekte lejr ikke bliver bygget, men fundet. Hvis du selv skal til at bygge en lejr så bliver du nødt til at bruge grene, kviste, sten og andre naturgenstande. Du bliver også nødt til at rykke rundt på nogle af tingene i naturen. For det er sjældent noget fra naturens side står helt præcis som man ønsker at det skal i den lejr, man har tænkt sig at være i.

At skulle bruge naturen til at bygge en lejr vil kræve at man knækker grene mv., og hermed er du allerede i gang med at ødelægge naturen, og så efterlader du ikke kun fodspor længere.

Derfor er rådet her, at du selv medbringer et telt eller at du finder en shelter eller anden overnatningsmulighed, som allerede er opført. Hvis du selv medbringer telt, så anbefales det at du slår det op på anlagte lejrpladser, som er egnet til teltlejr. 

Hvis dette ikke er muligt det sted hvor du er, så kan alternativet være på stabile og solide flader. Det kunne være grus, tørt græs, en klippe m.m. På den måde skåner du naturen mest muligt.

Ligeledes råder vi til at du slår lejr et godt stykke fra søer, vandløb og åer for at beskytte bredder og vand. Så slå lejr minimum 70 meter fra disse naturområder.

3. Lad vær med at gå off-road.

Som dette råd antyder, så bliv på ruten. Hold dig til at gå på anlagte stier de steder hvor du vandre. På den måde sikre du at du ikke kommer til at ødelægge noget i skovbunden. 

Der er utroligt meget som kan overses i den bevoksede skovbund, så lad vær med at belaste naturen unødigt, ved at gå væk fra stierne. 

Selv hvis du er af sted med en eller flere andre, og det kan være rigtig hyggeligt at gå og snakke sammen, så se om I ikke kan gøre det ved at gå på en lang række bag hinanden. 

Alternativet er at I venter til I går på en sti eller vej som er bred nok til at I kan gå ved siden af hinanden. Og ellers er sidste løsning at I venter med at snakke til I har slået lejr, eller holder pause.

Faktisk kan det også være helt vildt dejligt bare at gå. Helt uden nogen siger noget. Hvor man bare kan nyde naturen og lytte til alle de lyde, som findes ude i den.

Skulle du være af sted på vandretur, hvor der ikke er nogen anlagte stier, så forsøg så vidt muligt at gå på stabile eller solide flader. Her gør du  mindst muligt skade på naturen, og dine fodaftryk vil ikke være synderligt ødelæggende for området. 

4. Hvad med toiletbesøg?

Er du af sted på vandretur i flere timer eller over flere dage/uger, kan du nok ikke komme uden om at skulle en tur på det lille hus, på et eller andet tidspunkt. Dog er det langt fra alle steder i naturen, hvor det er muligt at komme på et rigtigt toilet. Alligevel skal du altså ikke bare sætte dig til rette, når tiden er.

Gør det på en ordentlig måde, og grav et hul der er 15-20 centimeter dybt. Træk dig lidt afsides både fra offentligt områder. Stier, ruter, floder, søer, vandløb og des lignende. Således ender du ikke med at blotte dig foran nogen eventuelt forbipasserende.

Når du er færdig så sørg for at dække hullet til med den jord som du gravede væk. Så skal naturen nok tage sig af resten. Hvis du har toiletpapir med dig, så lad vær med at smid det i naturen. Heller ikke i det hul du har gravet. Smid det i en lille pose, og smid posen i en skraldespand. På den måde passer du bedst muligt på naturen. 

Alternativt til toiletpapir, så kan du altså godt finde nogle blade på jorden, som du kan tørre det værste væk med. Sørg dog lige for art tjekke om der sidder nogle små dyr eller kryb på bladene inden. Når man er naturmenneske, så er man vel ikke så sart, vel? 

Så igen; efterlad kun fodspor. Det kan ikke siges nok gange.

5. Opvasken skal ordnes, men hvordan?

Faktisk ligesom når du slår lejr, så skal du også tage hensyn til bredder og vand. Når du skal vaske gryder, kopper, tallerkener osv. Op efter brug, så gå lidt væk. Mindst 70 meter væk og så klare opvasken der. 

For at værne om vandet kan du medbringe en si, som du kan vakse op i. Nede i vandet vel og mærket. På den måde ender madresterne i sien og ikke i vandet. Så kan du efterfølgende smide madresterne, i en skraldespand.

Og hvis du virkelig vil gøre naturen glad, så anskaffer du dig en sæbe, som er bionedbrydelig. Så kan man i den grad sige at du lever op til klichéen ”efterlad kun fodspor”.

6. Skal du lave bål, så...

Lad vær med at tænde bål alverdens steder i naturen. Mange lejrpladser har heldigvis opførte bålpladser, så udnyt dette og pas på naturens skovbund.

Et lejrbål kan virkelig give et ellers så vedvarende aftryk fra menneskers færden i naturen. Så nøjes nu med kun at tænde bål, på de bålsteder der i forvejen findes. Inden du begynder at ødelægge træerne ved at knække grene og kviste af, så gå på ”rov” inde i skoven. 

Der vil med garanti ligge ufatteligt mange grene som allerede er faldet af træerne på grund af uvejr eller lignende. 

Så brug dette til brænde i stedet for at skære eller knække det af buske og/eller træer. At skære i naturens træer er i hvert fald ikke i overensstemmelse med “efterlad kun fodspor”.

Et godt tip til madlavningen over bål er at anskaffe sig en trebenet bålpande. Den kan stilles indover åben ild, og så kan du tilberede mad derpå. Du kan købe den Grejfreak.dk her.

7. Respektér naturens dyr

I den danske natur har vi faktisk vilde dyr. Det lyder måske voldsomt at kalde en hjort et vildt dyr, men det er de faktisk.

Når dyr er vilde, er det som regel fordi de lever ude i naturen og ikke er blevet tæmmet. Eller på anden måde påvirket af mennesker. 

Du kan godt komme ud for at nogle dyr i naturen vil komme hen til din lejr. Det er nyt for dem at se i deres område. Ligeledes er den duft vi som mennesker bærer rundt på, en duft dyrene ikke kender. Derfor bliver de nysgerrige og vil undersøge det. Hvis du bliver mødt af et dyr i din lejr, så lad vær med at give dem mad. 

Hverken at stille noget hen til dem ELLER fodre dem. 

For det første kan dyrene ende med at blive alvorligt syge af maden. For det andet kan det påvirke deres naturlige adfærd.

Hvis dyrenes adfærd ændres, kan det faktisk bringe dem i fare. Hvis de får færden af den mad vi som mennesker giver dem, vil de forsøge at finde frem til steder de kan få det igen. Det kan få dem på afveje fra naturen. Det kan lede dem for tæt på bebyggelse og andre mennesker. 

Så du skal aldrig fodre dyrene i naturen. Ligeså så efterlad kun fodspor i denne sammenhæng. Underforstået at du ikke lader madrester eller andet ligge, når du forlader området.

8. Tag dit affald med dig

En vandretur kræver energi i form af mad. Og mange vandrere vælger snacks som måltider til deres ture. Dette fordi de oftest ikke fylder noget, der er mange kalorier i og er relativt nemme at have med sig. 

Men lad nu vær med at smide den tomme emballage i naturen. 

Efterlad KUN fodspor.  Tag din tomme emballage og dit papirafflad med dig, når du har spist noget.

Det taget et utal af år for naturen at nedbryde skrald, og det ser forfærdeligt ud. Har du kunne slæbe på det hjemmefra og ud på tur, så kan du 100% også slæbe det med dig hjem igen. Eller hen til nærmeste skraldespand. 

Så rådet her er at du skal skille dig af med dit affald på den mest fornuftige måde. Smid det i en skraldespand eller tag det med dig! 

På den måde gør du ikke unødig skade på naturen, og den vil fortsat se flot og uberørt ud.

Vil du vide mere?...

Hvis du godt kunne tænke dig at blive lidt klogere på reglerne i naturen og måske læse omkring fri teltning i Danmark,  så klik ind på denne artikel Fri teltning 2020 – dette bør du vide

Der kommer vi godt omkring hvordan du blandt andet skal begå dig i områder med dyr, hvilke aktiviteter man skal have særligt tilladelse til samt meget mere. 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts