Dette bør du vide før du køber en svedtransporterende t-shirt


En svedtransporterende t-shirt er populært. Dette giver god mening. Da jeg skulle forberede mig på køb af nogle nye t-shirts til mine vandreture, undersøgte jeg hvad der var at vælge imellem. Dette har jeg valgt at dele i denne artikel, så du bliver lidt klogere på hvad der gør svedtransporterende t-shirts, svedtransporterende.

Hvorfor er en t-shirt svedtransporterende

Hvis du er på udkig efter noget tøj til at være aktiv i, er du uden tvivl stødt på ordet “svedtransporterende”. Dette ord bruges til at beskrive det tøj som ofte også kaldes dry-wear. Tøjet virker ved at det er god til at absorbere og afgive fugt. Dermed kan det hurtigt absorbere din sved, og det har let ved at fordampe/afgive denne fugt igen. Derfor er det ideelt på længere vandreture eller fx på en løbetur. Vi kender alle det med at man har svedt, og lige pludselig begynder det at blæse lidt og man fryser dermed hurtigt.

Men hvordan virker det, og hvorfor virker det? Det korte svar er materialevalget. Det meste svedtransporterende tøj, og især t-shirts, er lavet i polyester. Dette materiale har nemlig den gode egenskab at det tørrer ekstremt nemt og hurtigt. Det fungerer ved at det trækker fugten væk fra din hud og ud til det yderste lag af materialet. Dette betyder at din krop fortsat kan afgive sved og at t-shirten kan ånde.

Polyester holder kun ca. 0,4% fugt hvor bomuld holder op til 7%. Dermed er polyester det oplagte valg, når du skal vælge tøj hvor sandsynligheden for at svede er større.

Hvorfor skal du vælge en svedtransporterende t-shirt?

Der er flere gode grunde til at du skal vælge en svedtransporterende eller svedabsorberende t-shirt. Som nævnt før, så fjerner det fugten fra din krop. Dette er med til at du ikke så nemt kommer til at fryse. Herunder op lister jeg 3 gode grunde til at vælge tøj som er svedtransporterende.

  • Det holder dig tørt – Hvis du ofte oplever at svede meget, så ved du også hvor irreterende det kan være at have våde pletter. Når du har tørt tøj på oplever du en større grad af frihed, og du reducerer desuden også mængden af svedlugt. 
  • Holder bakterier væk – Fordelen ved at tøjet er tørt og tørre hurtigere, er at bakterier ikke som nemt kan klare sig. Dette giver den gode fordel at dit tøj holder sig frisk længere tid inden du skal vaske det. Hvis du fx er på en længere vandretur, så vil du have færre problemer med at dit tøj kommer til at lugte. 
  • Regulerer temperatur – Det gode ved at få sveden væk fra kroppen er at du nemmere kan regulere din temperatur. Dette betyder at du nemmere holder dig varm i koldt vejr, og kølig i varmt vejr. Derudover så er det et rigtig godt inderste lag, hvis du skal være aktiv i lavere temperaturer hvor det er nødvendigt med mere tøj. 
Hvis du skal på en vandretur giver det god mening at vælge noget tøj som kan transportere sveden, således kan du mindske mængden af tøj du skal have med. Dette bevirker også at du kan have en lettere oppakning med, som overordnet set giver en mere behagelig tur. 
 

Skal du bruge din t-shirt til løb, så er det også rart at du ikke nødvendigvis skal vaske efter hver løbetur. Svedtransporterende tøj holder sig simpelthen frisk længere tid, inden det kræver en ny vask.  

Hvad koster det?

Som du kan se så er der mange fordele ved at vælge noget som er svedtransporterende. Ulempen er dog ofte prisen. Det koster lidt mere end bomuld. En t-shirt koster typisk mellem 150 kr. og 350 kr. Da det er lidt dyrere vil man naturligvis gerne have at det holder så længe som muligt. Det gode ved polyester er som sagt at det holder sig frisk længere tid, så du ikke behøver at vaske det så ofte. Dette betyder at tøjet typisk holder længere tid. 

Det kan ofte være billigere at købe på nettet fremfor i de fysiske butikker. Udvalget er enormt og det er let overskueligt. Fx ved billigsport24.dk hvor du kan se et kæmpe udvalg af svedtransporterende t-shirt og tøj. 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Daniel

Jeg hedder Daniel, jeg elsker at undersøge og nørde ting, derfor har jeg lavet denne blog sammen med min kæreste hvor vi deler ud af vores erfaringer omkring vandring i og udenfor Danmark.

Recent Posts