De 10 bedste vandrerygsække (2020)


Der findes mange forskellige vandrerygsække på markedet, og derfor kan det måske være svært at finde ud af hvilken en du skal vælge.En god vandretur kræver en god vandrerygsæk. Da vandrerygsækken er en af de vigtigste elementer på din tur, bør du ikke spare her. Du har den på ryggen i mange timer ad gangen, og vælger du en for billig og dårlig model kommer du til at ærgre dig. 

Der er stor forskel på om du vælger en rygsæk som er designet til at vandre med, eller du blot vælger en almindelig rygsæk. Enfodforan.dk kigger i denne artikel på 10 af de bedste vandrerygsække på markedet. Der vil være flere forskellige varianter, så det betyder ikke noget om du skal på en endagstur eller du skal vandre 1 måned på Hærvejen. 

I bunden af denne guide vil der være en masse nyttig information omkring vandrerygsække, og hvad der er vigtigt at vide inden du køber. De er inddelt i størrelse under 40 liter, ca. 50 liter og over 60 liter. Ved du allerede hvilken størrelse du skal bruge, så spring direkte ned til denne sektion i guiden. Ved du ikke hvilken størrelse du skal gå efter så kan du se en guide i længst nede på siden. 

Bedste Allround Vandrerygsæk

I denne guide kigger vi på 10 forskellige, ønsker du ikke at læse hele guiden igennem, så kommer her vores bud på den bedste allround vandrerygsæk. Herunder kan du klikke på en specifik rygsæk du gerne vil se mere om, og springe direkte til informationen om den. 

Naviger direkte til produktguide

Gregory Optic 58 liter

Gregory er har deres hovedkvarter i Salt Lake City, USA. De ønsker at være de blandt de mest innovative på markedet, og samtidig ønsker de at levere kvalitet af højeste klasse. Det er også derfor denne vandrerygsæk er valgt som den bedst allround rygsæk, da den kan bruges i rigtig mange scenarier. 

Den har rigtig mange features og vejer næsten ingenting når man tænker på hvad den kan. 

Vægt Maks pakvægt Hydration System Materiale
1.100 Gram
16 kg
Ja, medfølger dog ikke
Nylon og polyester

Tasken har et AeroSpan bæresystem, som sikrer rigtig god støtte og komfort. Derudover så er der god ventilation som sammen med det svedtransporterende materiale, sikrer du let kommer af med fugten på ryggen. 

Tasken er ultralet i sin størrelsesklasse, flere andre tasker i denne prisklasse og størrelsesklasse vejer det dobbelte. Den kommer derudover med et regnslag som kan fjernes, hvilket reducere vægten yderligere. Så er du afsted en weekend hvor du er sikker på det ikke regner, så kan du spare ekstra knap 100 gram. 

Af nævneværdige ekstra features, kan nævnes: 

 • Holder på skulderstrop til solbriller
 • Rør til vandsystem
 • EVA skum på hoftebæltet hvilket sikrer mere komfort
 • Strækbare lommer både på siderne og på ryggen
 • Holder til fastsættelse af vandrestave på siderne
 • Lommer i hoftebæltet 
 • Pakkes fra toppen, hvilket giver færre åbninger hvor vand kan trænge ind
 • Kommer i 3 forskellige størrelse så du matche det perfekt til dig

Skal du købe en vandrerygsæk for første gang, og er lidt i tvivl. Så vil dette ikke være en du hurtigt bliver træt af. Du får god kvalitet, lav vægt og masser af plads til selv længere vandreture. 

Prisen er 1.899 kr. men friluftslageret.dk prismatcher, så hvis du finder den et andet sted som er billigere kan du skrive til dem at du har fundet den billigere der. Lige nu som jeg skriver dette, koster den faktisk kun 1.449 kr. 

Se dog den aktuelle pris på deres hjemmeside.

Vandrerygsæk - under 40 liter

En vandrerygsæk med pakkemulighed op til 40 liter henvender sig til 2 scenarier typisk. Ultraletvægts vandreren eller vandreren som overnatter på kro, hotel eller bed and breakfast undervejs. Hvis du er går efter at være ultraletvægt så er en 40 liters rygsæk en god mulighed, da du undgår unødvendig vægt fra rygsækken, derudover så kommer du heller ikke til at pakke en masse ekstra ned, da der simpelthen ikke er plads. 

Er du afsted på vandretur, men overnatter du primært på bed and breakfast eller hoteller, så kan en 40 liters vandrerygsæk også være passende. Herunder kommer der 3 bud på vandrerygsække under 40 liter. 

Thule Capstone - 32 liter

Denne rygsæk fra Thule henvender sig primært til dagsturene. Den vejer ikke meget og er derfor komfortabel at slæbe rundt på, fx på en vandretur på Mallorca. Den kommer med et MicroAdjust suspensions System, dette giver dig mulighed for at ændre længden på ryggen. 

Du har mulighed for at justere med op til 10 cm. Derfor vil denne rygsæk fra Thule passe til de fleste personer. Rygsækken egner sig også til ture hvor det er varmt, enten på ferien eller på sommerdagene. på ryggen er der noget strækmesh, som giver øget åndbarhed. Kommer du ud for regnvejr så er der et aftageligt regnslag som kan holde dine ting tørre. 

Du har mulighed for at bruge VersaClick systemet såfremt du tilkøber dette. Det kunne fx være holder til drikkedunk, kamera eller andet. Der følger desuden en VersaClick pole holder med, som er en holder til dine vandrestave. Den har en lynlåslomme i toppen som gør du kan opbevare en masse småting. Hvis du vil have hurtigere adgang til nogle bestemte ting, så kan lommen ved hoftebæltet bruges her, fx til snacks eller telefon. 

Alt i alt får du her en rigtig god rygsæk som passer godt til dagsturene, dermed ikke sagt den ikke også kan bruges hvis du er på vandretur hvor du overnatter på hoteller, kroer eller bed and breakfast hvor du ikke har behov for at medbringe sovepose, liggeunderlag, telt og kogegrej. 

Denne rygsæk kommer både i en herre og en dameudgave. 

The North Face Hydra Vandrerygsæk 38 liter

Denne rygsæk fra The North Face kan indeholde 38 liter. Derudover har den plads til opbevaring af et drikkesystem, således du ikke behøver at have en flaske med på vandreturen. Der er dog plads til vandflasker i siderne af rygsækken. Dette er en af de lettere vandrerygsække under 40 liter. 

For at sikre en god komfort når du bærer den, er den lavet med en T6-aluminiumsramme som givet øget stabilitet. Den har et deres Dyno lift system som giver dig mulighed for at justere specifikt til dig, så du kan placere rygsækken perfekt på ryggen. Det medvirker til at den vil føles lettere og mere behagelig at gå med. 

Der er en net på ind mod ryggen, som sikrer en god ventilation. Der er også et Flashdry system som giver god mulighed for at sved og fugt bliver transporteret væk fra din ryg og ud igennem stoffet, hvilket gør du får en mere tør oplevelse selv på de varme dage. Der medfølger dog også et regnslag som gør at du kan holde tasken tør i lettere regnvejr. 

Dette er en rigtig fin rygsæk til dig som pakker lettere og måske skal du på en weekend vandretur, eller måske en endnu længere vandretur. Vandrerygsækken fra The North Face har derfor en masse egenskaber som kan give dig en behagelig måde at transportere din oppakning. 

Den kommer i både en mandelig og en kvindelig udgave. I linket herunder kan du se mere om begge modeller. 

Fjällräven Abisko Friluft 35 liter

De fleste forbinder nok Fjällräven med kvalitet. Denne rygsæk er ingen undtagelse. Brug den både på dagsture eller de længere vandreture, fx Hærvejen eller Kyst til Kyst stien. Den kommer med et regnslag inkluderet, men er faktisk ret vandafvisende.

G-1000 Eco, består af 35% organisk bomuld og 65% genindvundet polysester. Dette betyder du får både en nogle rigtig gode vandafvisende egenskaber, samtidig med at den er yderst slidstærk. Du kan efterimprægnere hvis det bliver nødvendigt. Når du køber denne rygsæk får du dermed en som kan holde i mange år. Den har desuden en bund som er lavet af vandtæt materiale som gør at det indvendige ikke bliver vådt, selvom du stiller den på vådt græs. 

Hoftebæltet, giver dig mulighed for at tilpasse den, så den sidder rigtig tæt og stramt til kroppen. Dette giver øget komfort selv med fuld oppakning. Der er i hoftebæltet lommer i begge sider, så du har plads til de mest essentielle ting lige ved hånden. Den har en justerbar brystrem, og skulderstropperne former sig således de sidder tæt hele dagen. 

Med sine 35 liters kapacitet, skal du dog ikke regne med at kunne pakke det helt store sovegrej ned. Med har du et meget lille letvægtstelt, samt liggeunderlag og sovepose af lille pakstørrelse kan du muligvis godt få plads. Det ideelle vil dog nok være at bruge den i forbindelse med en tarp som jo fylder ganske lidt. 

Vandrerygsæk - 50 liter

I denne sektion gennemgår jeg vandrerygsække med plads mellem 40 og 60 liters plads. Det vil sige rygsække from dem som er på længere vandreture, men begrænser sig selv i hvor meget de pakker ned. Det er også en rygsække som vil fungere godt til weekendturen eller til en backpacker.  

Thule Alltrail 45 liter

Thule Alltrain 45 liter, er en rigtig fin medium størrelse vandrerygsæk, som vil opfylde de fleste krav for dig som pakker lidt mindre. Med sine 45 liters plads, har du mulighed for at medbringe sovepose og liggeunderlag, samt proviant og diverse nødvendigheder. 

Perfekt til en sheltertur. Du vil få problemer med at få plads til et telt, men skal du afsted fra hytte til hytte eller ud til et shelter, så er størrelsen rigtig god. Der er plads til at montere vandretave på siderne, når du ikke bruger dem. Der er mulighed for at justere 10 cm i overkroppen, hvilket gør den vil passe til de fleste. 

Den kommer med Thules versaclick hoftebælte, som giver dig mulighed for at sætte diverse ekstra tilbehør fast. Thule Versaclick pole holder følger med i prisen. Der er et aftageligt regnslag med, så du kan bruge den selv i regnvejr. Der er lavet åndbare skulderstropper hoftepuder og bagpanel, så du kan holde dig delvis tør på selv varmere dage. 

Der er hurtigadgang via forlommen, du kan indsætte et hydration system, så du nemt kan medbringe vand uden at skulle have flasker med. Der er rumopdeler til soveposen, så du nemmere kan holde styr på tingene på turen. 

Gregory Optic 48 liter

Denne rygsæk fra Gregory er oplagt til de lange vandreture, hvor du pakker letvægtsudstyret ned, og begiver dig afsted. Det er en utrolig velsiddende taste, som du kan holde til at bære på i længere tid af gang. 

Med sine 48 liters plads, er det muligt at pakke alt ned hvad du skal have med, inklusiv telt. Såfremt at du har udstyret i orden, og har købt letvægtsudstyr som samtidig fylder begrænset. Den kommer med deres AeroSpan bæresystem, som fungerer utrolig godt. Det giver god udluftning til ryggen, og du har mulighed for at justere hofteremmen således du kan få vægten placeret korrekt. 

Den er forberedt til at kunne bære et drikkesystem, men der er også lommer i hver siden som kan indeholde en 1 liters drikkeflaske. Der er også en lomme på fronten, hvor der er plads til en jakke eller andet der er rart at kunne få fat på hurtigt. 

Der er lavet stropper således du kan placere både vandrestave, økser og lignende. 

Lowe Alpine Airzone Trek+ 45:55 Liter

Denne 45 liters rygsæk fra Lowe Alpine, er perfekt til endagsture eller weekendture. Den kommer med gode muligheder for ekstern opbevaring. Der er nem adgang til det store opbevaringsrum fra siden. 

Der er mulighed for at opbevare vandrestave på rygsækken. Der er mulighed for at justere længden på ryggen, så du kan tilpasse den præcis til dig. Derudover har den god ventilation ved ryggen samt hoftebælte med lommer for nem opbevaring af de mest nødvendige småting. 

Den kommer med et regnslag, så du kan holde tingene forholdsvis tørre selv på regnfyldte dage. Dog er den i sig selv relativ vandtæt, så en let og kortvarigt regn bør rygsækken kunne klare uden problemer. 

Alt i alt en ganske fornuftig vandrerygsæk, som også kan bruges på længere ture, hvor du måske sover i hytte eller shelter. Fylder dit udstyr ikke meget, så kan du muligvis også få plads til et mindre telt. 

Vandrerygsæk - over 60 liter

I denne sektion kigger vi på vandrerygsække, som har plads til mere end 60 liter. Det vil altså sige det er rygsække som du kan bruge til lange vandreture, eller blot endagsture hvor du ønsker at medbringe meget oppakning. Disse rygsække giver dig mulighed for at pakke ting ned til ture på de kølige dage, og du kan komfortabelt slå lejr op når du kommer frem. 

The North Face Cobra 60 liter

Denne vandrerygsæk fra The North Face er en del af deres bjergvandreserie. Det betyder den er lavet specielt til at opbevare en masse nødvendigt udstyr, som fx hjelm, reb og økse med mere. Der er mange løsninger til ekstern opbevaring.

The North Face laver gode rygsække, og denne kommer også med deres livstidsgaranti. Med sine 60 liters kapacitet, så giver det dig mulighed for at opbevare alle nødvendige ting til overnatning, og de mange eksterne stropper og lommer giver mulighed for opbevaring af alt fra issko til vandrestave. 

De kommer med mulighed for drikkesystem. Den har også mulighed for at tilkoble til et slædetrækssystem. Den kan bruges på de lange vandreture, men de fleste bruger den til 2-3 dagsture til bjergbestigning, da du som sagt kan medbringe alt det nødvendige. 

Med de gode skulderstropper og hoftebælte, oplever du fin komfort selv når du skal bære større mængder udstyr.

Thule Guidepost 75 liter

Denne rygsæk fra Thule giver dig mulighed for at tage på lange vandreture, du kan være afsted i flere måneder, kun med behov for stops undervejs til at hente ny proviant.  Med de 75 liters kapacitet kan du medbringe alt nødvendigt grej til den lange vandretur. 

Denne vandrerygsæk, har et affjedringssytem samt gode muligheder for at justere og tilpasse rygsækken undervejs. Den kan indstilles i bredden og op til 15 cm ved overkroppen. Bagpanelet giver god luftcirkulation så du kan holde dig tør og kølig undervejs. 

Den har mulighed for at at koble toppen af og bruges som en 28 liters rygsæk. Du får dermed en smart 2-i-1 løsning. Der er god adgangsmuligheder til det store rum, bl.a. fra siden. Den kommer med aftageligt regnslag, så du kan spare lidt vægt hvis du ikke har behov for det på en kortere tur, hvor du kan forudse vejret. 

Fjällräven Kajka 85 liter

Denne store vandrerygsæk fra Fjällräven kan rumme 85 liter, eller op til 100 liter udvidet. Den er forberedt til et drikkesystem og kommer med et regnslag. Perfekt til de meget lange vandreture, hvor du har behov for stor kapacitet og god kvalitet. 

Kajka serien har tidligere vundet prisen som årets produkt i Utemagasinet i Sverige. Det er et kvalitetsprodukt. Den er lavet i slidstærk og miljøvenligt materiale. Derudover så er den trods sin høje vægt behageligt at bære rundt på takket være den gode ramme og velpolstrede bæresystem. 

Den bruger det system som hedder Perfect Fit System, som giver mulighed for at justere i både højde og bredde. Hoftebæltet har en todelt polstring, så det sætter sig helt tæt på kropppen og giver optimal bærekomfort. 

Der er plads til at hvad du kan forestille dig. Det er med andre ord en rigtig god rygsæk for dig der planlægger en større vandretur, hvor du ikke vil gå ned på kvalitet, komfort og muligheder. Du vil med andre ikke blive skuffet hvis dette er den første rygsæk du køber. 

Købsguide til vandrerygsække

Inden du måske vælger at købe en af disse vandrerygsække, bør du gøre dig nogle overvejelser. Herunder vil vi gennemgå, de vigtigste ting inden du køber en vandrerygsæk. 

 • Pasform 
 • Funktioner og muligheder
 • Budget
 • Formål

Pasform på vandrerygsække

Hvis du skal få en god tur, er det nødvendigt at rygsækken sidder korrekt. Derfor bør du bruge noget tid på at undersøge hvilken størrelse du skal have. Her skal du være opmærksom på om rygsækken kan justeres det nødvendige. For at den sidder godt skal den blandt andet sidder tæt ved hofterne og længden skal passe til din ryg. 

Størrelse på talje

Der er forskel på hvor stor ens talje eller mave er, og da rygsækken primært bæres hofterne, så er det er større betydning den sidder korrekt her. Har du en meget smal talje kan det være nødvendigt at købe en rygsæk hvor du kan købe et smallere hoftebælte til udskiftning. 

Længde på ryggen

Længden på din ryg er også afgørende. Du måler din ryg fra hofte til nakke. Stort set alle vandrerygsække er god kvalitet kan tilpasses individuelt på ryggen, så hvis du har en “normal” højde, så vil du næste alle rygsække passe til dig. Er du en større person kan det være nødvendigt at vælge en rygsæk hvor der findes en large udgave. Omvendt hvis du er en mindre person kan det være nødvendigt med en small version. 

Hvis du stadig er i tvivl, så har Osprey, en rigtig fin app som kan hjælpe dig med at finde den rigtige størrelse. Du kan se appen her. 

Børn og kvinder

Da både kvinder og børn typisk har mindre størrelse på ryggen, så laves der specifikke udgaver. Vandrerygsække til børn, har typisk lidt bedre mulighed for at justere længde, så de kan bruges selv når barnet vokser. For kvinder er de lavet lidt smallere, hvilket sikrer hoftebælte med mere stadig kan tilpasses så det sidder korrekt. 

Hvis du er en yngre vandrer, så kan en damerygsæk også være en god ide, da de som sagt er lidt smallere end udgaver til mænd. 

Funktioner og muligheder

De fleste vandrerygsække har mange forskellige funktioner og muligheder, herunder oplister og forklarer vi om de vigtigste. Nogle vandrerygsække har specifikke funktioner og muligheder som kun gælder for det ene mærke. 

Bæresystem

De fleste vandrerygsække har et form for bæresystem som indeholder en ramme. Der findes interne og eksterne rammesupport. Den interne er god da det typisk giver mere stabilitet på ujævn tærren. Derudover er det også rigtig godt til at aflaste dine skuldre og flytte vægten til hofterne. Det eksterne system er bedst hvis du skal bære tung og ujævn vægt. Det kunne være oppustelig kajak eller lign. 

Der findes også nogle vandrerygsække som ikke har meget støtte, de kaldes på engelsk frameless backpacks, og bruges primært af ultralight vandrere. Det giver vægtbesparelser men mindre komfort ved tungere last. Det er dog oftest ikke et problem da de ofte maks pakkes med 5-7 kg. 

Adgang til rygsækken

De fleste rygsække pakkes fra toppen, dog har nogle også adgang fra siderne eller foran. I det store rum pakker man primært alt hvad man ikke har behov for undervejs på turen før man kommer frem til lejren. Næsten alle har også lommer på siderne til vandflasker. Derudover har mange et rum på toppen, hvor de mest nødvendigt ting kan ligge. Eller findes der hoftelommer til telefon og et par snacks, der under tit også en lomme på ryggen hvor man kan have noget spisegrej eller lign. 

Soveposeopbevaring

Der er ofte på nogle er af de større volumemæssigt vandrerygsække et rum i bunden til soveposen. Det kan også bruges til andre ting du har vil have hurtig adgang til. Det kunne fx være et liggeunderlag, som du tager frem midtvejs for at hvile dig på. I sådan en situation har du måske ikke lyst til at pakke hele tasken ud for et 30 minutter hvil midt på dagen. 

Rygsækkens ventilationsmuligheder

Hvis du går når det er varm, eller du har tendens til at svede på ryggen, vil du sætte stort pris på at der er ventilation ved ryggen. En del rygsække har et ventilationssytem, som i større eller mindre grad giver luft ved ryggen og sikrer du ikke koger helt over her. Det kan være rigtig rart at tshirten ikke er gennemblødt når du kommer frem. Det forhindrer også dårlig lugt og måske en tøjvask i ny og næ. Derudover giver det naturligvis en ekstra form for komfort. 

Formål - Hvad skal du bruge rygsækken til?

Det kan være meget forskelligt hvor du skal bruge din vandrerygsæk. Og til hvad. Hvis du skal på korte endagsture uden overnatning, har du ofte ikke behov for mere end op til 30 liter. Du har tit kun behov for nogle ekstra strømper, lidt til madlavning undervejs og evt regntøj. Dertil kommer mad og drikke. 

Hvis du skal på en weekendtur, eller en overnatning i shelter, så skal du vælge en rygsæk op til 50 liter. Her er plads til sovepose og liggeunderlag. Men der er ofte ikke plads til telt, medmindre du har udstyr som både fylder og vejer lidt. Hvis du er afsted på en tur hvor I går fra hytte til hytte, så kan en rygsæk i denne størrelse og fint bruges. Da det er lidt samme krav som til en sheltertur du stiller. 

Hvis du skal afsted på ugelange vandreture, eller medbringer eget telt er det ofte nødvendigt med 60 liter eller mere. Her skal også måske være plads til mere end en dags proviant.  

Billig vandrerygsæk eller dyr? Hvad er dit budget?

Vandring kan både være dyrt eller budgetvenligt. En ting er dog sikkert, man får ofte hvad man betaler for. En god anbefaling er at købe en rygsæk som kan bruges til flere formål hvis du starter ud. Thules Guidepost 75 liter kan være et godt bud. (Se længere oppe) Har kan du nemlig bruge den til de lange ture, men du har også en 28 liters dagstaske med dig. Så hvis du er afsted på camping og gerne vil have en endagstur i bjergene så kan du blot tage den lille rygsæk med. 

Vandrerygsække i god kvalitet starter typisk ved 7-900 kr. alt efter størrelse og kommer op over 3.000 kr. alt efter mærke og formål. 

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Daniel

Jeg hedder Daniel, jeg elsker at undersøge og nørde ting, derfor har jeg lavet denne blog sammen med min kæreste hvor vi deler ud af vores erfaringer omkring vandring i og udenfor Danmark.

Recent Posts