14 lækre hjemmelavede snacks


Lav dine snacks selv

De fleste af os kender det… Sulten melder sig, og man har lyst til en lækker lille snack. Det er ganske nemt at gå ud i supermarkedet, eller hvor man normalt handler ind, og købe nogle snacks, men du kan faktisk også lave dem selv. Hjemmelavede snacks er slet ikke så svært, og kræver oftest heller ikke meget tid.

Har du børn kunne I gøre det til en aktivitet, og lave jeres snacks sammen. Sæt en dag af i køkkenet, hvor I laver hjemmelavede snacks. For det gode ved snacks er at de som regel kan holde i lang tid, så gå bare i gang med masseproduktionen.

Snickerskugler

Disse lækre snickerskugler er værd at prøve, og så tager det ikke meget mere end et kvarter at lave. Af hjemmelavede snacks kommer denne ind på manges top-10 – er jeg ret sikker på. De er fryseegnede, så vælger du at lave en kæmpeportion, så kan du sagtens fryse dem ned.

Ingredienser:
100 gram finthakket mørk chokolade
75 gram saltede peanuts
175 gram medjool dadler
2 spsk. Kakao (usødet)
2 spsk. Peanutbutter
1 spsk. Kakaonibs

Fremgangsmåde:

  • Peanutbutter, dadler, kakao og peanuts kommes i en minihakker/foodprocessor og køres til massen er ensartet.
  • Tilsæt kakaonibs og tag små stykker af massen og form dem til små kugler, i mundrette størrelser.
  • Smelt halvdelen af den finthakkede mørkechokolade over et vandbad.
  • Tag den af varmen og tilsæt den anden halvdel af chokoladen og lad det smelte ved varmen fra den i forvejen smeltede chokolade.
  • Kuglerne dyppes i chokoladen og sættes på bagepapir.
  • Lad chokoladen størkne, før de er klar til servering.

Saltmandler med rosmarin

Mandler i sig selv er en ret klassisk snack. Saltmandler er ligeledes en ret klassisk snack. Så for at give dem endnu et lille tvist, så er der tilføjet rosmarin til disse saltede mandler. Det er super simplet at lave og kræver hverken særlig lang tid eller et utal af ingredienser – faktisk kun 3 ingredienser, eller 4, hvis du tæller vandet med.

Ingredienser:
1 spsk. Frisk finthakket rosmarin
½ tsk. Flagesalt
½ dl kogende vand
150 gram mandler

Fremgangsmåde:

  • Mandlerne skylles grundigt.
  • Saltet opløses i vandet og mandlerne vendes heri.
  • Mandler og vand fordeles på en bageplade med bagepapir på.
  • Bag dem nu i ovnen ved 150 grader varmluft i ca. 15 minutter, eller til vandet er fordampet og mandlerne er sprøde.
  • Drys det finthakkede rosmarin over mandlerne og server dem, når de er afkølet.

Chili cheese tops

Chili cheese tops er nok den ultimative snaskede snack af disse hjemmelavede snacks. Og netop derfor, skulle den med. Er du vild med ost, og noget der gerne må have et stærk strejf i smagen, så tænker jeg at chili chesse tops er lige noget for dig.

Ingredienser:
100 gram rasp
150 gram cheddarost
60 gram hvedemel
1 æggehvide
2 spsk. Jalapenos
1 tsk. Røget paprika
Lidt flagesalt
Lidt sort friskkværnet peber
1 liter solsikkeolie (til friture)

Fremgangsmåde:

  • Cheddarosten rives og blandes med jalapenos og røget paprika.
  • Bland rasp med salt og peber i en separat skål.
  • Osten formes til runde kugler og vendes i hvedemel, derefter æggehvide og sidst i rasp.
  • Ostekuglerne dybsteges i varm olie i et par minutter, til de er gyldne og sprøde.
  • Lad dine chili cheese tops dryppe godt af på noget køkkenrulle, og så er der serveret.

Edamamenbønner med citron og flagesalt

Edamamebønner er en lækker lille grøn bønne, som gør det godt både i salater, som tilbehør til maden og som snack. Lav denne opskrift, og læg dem i en bøtte – så har du en nem snack, som du kan tage med på farten.

Ingredienser:
1 liter kogende saltet vand
300 gram edamamebønner (fra frost)
1 citron (skåret i både)
1 tsk. Salt
2 tsk. Flagesalt

Fremgangsmåde:

  • Edamamebønnerne kommes i en gryde med spilkogende vand og salt.
  • Sluk for varmen og lad dem trække i ca. 1 minut.
  • Vandet hældes fra og edamamebønnerne kommes over i en skål.
  • Tag citronbådene og dryp med citronsaft over bønnerne.
  • Drys med flagesalt.

Butterdejsstænger

Som snacks er flest, så er disse butterdejsstænger velsmagende og nemme at lave. De kan både fungere som hjemmelavede snacks til skovturen, vandreturen eller efter en lang dag på arbejdet eller i skolen. Sørg dog for at holde dem i en lufttæt beholder.

Ingredienser:
100 gram parmesan (friskrevet)
250 gram butterdej
1 spsk. Blå birkes
1 tsk. Flagesalt
1 æg (sammenpisket)
Lidt sort peber (friskkværnet)

Fremgangsmåde:

  • Skær aflange stænger af butterdejen, på ca. 1 cm bredde.
  • Butterdejsstængerne pensles på begge sider med et tyndt lag sammenpisket æg.
  • Hver butterdejstang drysses med fintrevet parmesan, birkes, flagesalt og sort peber,
  • Butterdejsstængerne twistes rundt og lægges på en bageplade med bagepapir.
  • Forvarm ovnen til 190 grader varmluft og bag dem i ca. 12-14 minutter.

Ristede kikærter

Ristede kikærter fungerer super godt både som snack og som tilbehør til din aftensmad – fx i en lækker salat eller som topping i en cremet suppe. Denne snack kan nemt varieres, da det blot er et spørgsmål om hvilket/hvilke krydderier du vælger at bruge.

Ingredienser:
1 spsk. Olivenolie
1 tsk. Flagesalt
½ tsk. Sød paprika eller røget paprika
½ tsk. Stødt spidskommen
½ tsk. Hvidløgspulver
1 dåse kikærter

Fremgangsmåde:

  • Kikærterne skylles og tørres i et rent klæde.
  • Vend dem efterfølgende i olien og drys krydderierne ud over dem.
  • Fordel kikærterne på en bageplade med bagepapir på og bag dem i ovnen på 175 grader varmluft i ca. 20-30 minutter.
  • Vend dem eventuelt et par gange undervejs i bagningen.

Rugbrødschips

Har du en rest gammel, tørt rugbrød, som vel og mærket ikke er muggent, men alligevel ikke super lækker at skulle spise, som en klassisk rugbrødsmad? Så lad alligevel vær med at smide det ud. Det kan nemlig blive til en utrolig lækker snack, på ganske kort tid og med ganske få ingredienser.

Ingredienser:
3 spsk. Olivenolie
1 tsk. Salt
5 skiver rugbrød, eller hvad end du har af rester

Fremgangsmåde:

  • Rugbrødet skæres som ønsket, og meget tyndt.
  • Læg skiverne på en bageplade med bagepapir.
  • Pensl rugbrødsskiverne med olie og drys salt på dem.
  • Bag i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 10-15 minutter.

Müslibar

Müslibarer er en temmelig populær snack, som mange folk elsker at spise. De fås i et utal af smagsvarianter og stiller lige den lille snacksult. Derudover er de fyldt med god energi, som kroppen godt kan lide. Men du behøver, sjovt nok, ikke at købe dine müslibarer. Du kan lave dem selv. Hjemmelavede snacks er som regel lidt lækrere end dem man køber – synes jeg.

Ingredienser:
100 gram finvalsede havregryn
100 gram grov valsede havregryn
75 gram mandler (grofthakkede)
50 gram solsikkekerner (grofthakkede)
25 gram puffede quinoa
25 gram sesamfrø
1 dåse sød kondenseret mælk

Fremgangsmåde:

  • Både finvalsede og grov valsede havregryn, hakkede mandler, sesamfrø og solsikkekerner kommes i en skål.
  • Vend et hele godt sammen og rør sød kondenseret mælk i, så det bliver godt fordelt i blandingen.
  • Tag et fad (ca. 23×28 cm) og kom bagepapir i.
  • Fordel massen i fadet, kom lidt vand på hænderne og fordel blandingen i fadet.
  • Glat massen godt ud, og pres den godt sammen.
  • Forvarm din ovn til 125 grader varmluft og bag blandingen i ca. 60 minutter.
  • Tag fadet ud af ovnen og lad det køle helt af, inden du skære dine müslibarer ud.
  • Voila – så er der hjemmelavede snacks i form af müslibarer.

TIP: For lige at toppe lækkerheden på disse müslibarer, så kan du dyppe dem i chokolade – det skader aldrig.

Havregrynskiks

Disse kiks er igen en super nem opskrift, som alle kan være med på. Desuden falder de i god jord hos de fleste, da smagen hverken er for stærk, sød, bitter eller andet. Den er bare lige præcis dén, som man ønsker sine kiks skal være. Derudover er disse kiks faktisk fryseegnet.

Ingredienser:
1 dl kogende vand
100 gram stuetempereret smør
120 gram hvedemel (eller ølandshvede)
45 gram rørsukker
90 gram finvalsede havregryn
½ tsk. Flagesalt
½ tsk. Bagepulver

Fremgangsmåde:

  • Kom havregrynene i en skål, hæld det kogende vand over dem, og lad dem trække et par minutter.
  • Smør og sukker blandes sammen i en separat skål.
  • Tilsæt mel, salt og bagepulver til smør -og sukkerblandingen.
  • Tilsæt de opblødte havregryn, og ælt dejen sammen.
  • Saml dejen, kom den i en skål med låg (eller husholdningsfilm) over og stil den i køleskabet i ca. 60 minutter.
  • Herefter tages dejen ud på en meldrysset bordplade og rulles ud.
  • Tag et glas med den diameter du ønsker dine kiks skal have, og stik dem ud af dejen.
  • Læg kiksene på en bageplade med bagepapir, og prik den forsigtigt med en gaffel.
  • Forvarm ovnen til 180 grader varmluft og bag kiksene i ca. 15 minutter.
  • Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle på en rist.

Energikugler

Navnet i sig selv, på denne snack, giver en lyst til at lave dem, hvis du spørger mig. Energikugler er en super nem og hurtig opskrift bland disse hjemmelavede snacks. De kan fryses, så du kan bare lave en kæmpe stor portion, hvis du har lyst.

Ingredienser:
1 spsk. Honning
1 spsk. kakao (usødet)
1 spsk. Mørk chokolade (finthakket)
2 spsk. Finvalset havregryn
1 tsk. Kanel
1 tsk. Chiafrø (kan købes her)
½ tsk. Vaniljepulver
1 knivspids salt
10 mandler
8 dadler
25 gram blødt smør

Fremgangsmåde:

  • Dadlerne hakkes groft.
  • Bland dadlerne med krydderierne og kakaoen, rør det godt sammen.
  • Mandlerne blendes i en minihakker/foodprocessor.
  • Kom dadelmassen med krydderier og kakao i minihakkeren sammen med de resterende ingredienser bortset fra chiafrøene.
  • Kør massen lidt ad gangen i små portioner, så har det nemmere ved at køre igennem minihakkeren.
  • Rør det hele godt sammen, sammen med smør og chiafrø.
  • Tril små kugler af massen og sæt dem derefter på køl.
  • Lad dem stå i køleskabet noget tid, før I spiser af dem – så er de dejlig kolde og ikke for bløde.

Bananchips

Bananen er en ganske sød frugt i sig selv, og indeholder en hel del frugtsukker. Derfor er det også perfekt til den søde tand, og når man trænger til en lækker lille snack. Derudover er det simpelthen noget af det nemmeste at lave, og kræver intet andet end en moden banan.

Ingredienser:
1 moden banan (eller hvor mange du nu ønsker at lave)

Fremgangsmåde:

  • Bananen skæres i super tynde skiver (gerne lidt på skrå – diagonalt snit gør chipsen ”længere”).
  • Tag en bageplade med bagepapir på og læg bananskiverne herpå.
  • Bag bananskiverne i ca. 45-60 minutter (eller indtil de er sprøde) ved 100 grader varmluft.

BONUSINFO: For at dine chips kan blive helt sprøde, så er det vigtigt at damp og fugt kommer ud af ovnen. Sørg derfor for at åbne lågen en del gange under bagningen for at dine chips kan blive rigtig sprøde.

Sund chokolade smoothie

Hjemmelavede snacks, eller snacks generelt set, behøver ikke være spiseligt. Tag nu denne lækre sunde chokolade smoothie, den kan fint fungere som en snack eller et mellemmåltid. Den er både sund og lækker, så samvittigheden kan sagtens klare den.

Ingredienser:
1 dl mælk (kan undlades)
1 spsk. Chiafrø
1 spsk. honning
1 tsk. Vaniljepulver
2 spsk. Kakao (usødet)
1 avokado
1 banan
15 mandler (skal ligge i blød i en skål med vand, natten over)
Isterninger og vand

Fremgangsmåde:

  • Alle ingredienserne kommes i en blender/foodprocessor og blendes grundigt.
  • Tilsæt vand eller mælk, til konsistensen er ligesom du ønsker din smoothie skal være – og så er der ellers serveret.

Chokoladedyppet abrikoser

Abrikoser er en fantastisk spise – søde og saftige. Både som almindelig og som tørret. Og hvad bedre er der end når en sød snack får tilføjet mere sødt? Sødt med sødt på, det kan vi godt lide. Derfor er denne snack ret højt placeret på snack-stigen, når vi dypper abrikoserne i chokolade. Du bestemmer selv hvilken chokolade du vil bruge, men i dette tilfælde er der brugt hvid chokolade.

Ingredienser:
50 gram hvid chokolade (finthakket)
25 stk. tørrede abrikoser

Fremgangsmåde:

  • Chokoladen hakkes fint.
  • Halvdelen af chokoladen smeltes over et vandbad, under omrøring.
  • Når chokoladen er smeltet, så tages den af varmen og den resterende hakkede chokolade kommes i, og røres ud til det hele er smeltet.
  • Tag abrikoserne og dyp dem, så halvdelen af abrikosen har chokolade på sig.
  • Læg dem på noget bagepapir og lad chokoladen tørre.

Snackkugler

Disse snackkugler er noget af det nemmeste, når man snakker om hjemmelavede snacks. Det kan godt være man synes der skal bruges en del forskellige ingredienser, men tænk lige over at det er langtidsholdbare ingredienser, og at de kan anvendes i et utal af andre opskrifter. Det er lidt af en super-food-snack, som du og din krop vil elske.

Ingredienser:
1 spsk. Kokosmel (kan undlades)
1 spsk. Lakridspulver
1 spsk. Stødt gurkemeje
1 spsk. Hørfrø
1 spsk. Chiafrø
1 spsk. Solsikkekerner
3 spsk. Kakao (usødet)
1 tsk. Ingefær (fintrevet)
1 knivspids vaniljepulver
10 mandler
8 dadler
5 hasselnødder (finthakket)

Fremgangsmåde:

  • Alle ingredienserne kommes i en foodprocessor og køres til massen er ensartet.
  • Tag små klumper fra massen og tril dem til kugler.
  • Drys eventuelt med kokosmel.

Mangler du inspiration til mere mad?

Hvis du ikke synes disse opskrifter på hjemmelavede snacks var nok for dig, så har jeg faktisk skrevet en del andre indlæg om madopskrifter. Dem kan du tjekke ud her. Der kan du i hvert fald finde en masse god inspiration til, hvad du kan lave af mad. Specielt til når du skal ud og vandre, men ligeså opskrifter du kan bruge hjemme hos jer selv. Der er blandt andet opskrifter på mål på bål.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Content