11 gode bøger om vandring


Lad dig inspirere til at læse en god bog om vandring, og få nogle super gode råd, tips & tricks, ruter samt idéer til hvilke seværdigheder du kan se på din vandretur rundt i Danmark, Skandinavien og/eller Europa.

Jeg sad for nyligt og prøvede at finde en god bog om vandring med alt hvad det indebærer af fif, tricks, råd, ruter, seværdigheder osv. Derfor tænkte jeg at jeg ville undersøge, hvad der var af forskellige bøger som jeg kunne have gavn af at læse og kom frem til følgende 11 bøger, som jeg har skrevet lidt om herunder.

Det kan være en rigtig god ide, hvad end man er nybegynder eller erfaren, at søge inspiration eller viden hos andre. Det kan være hos nogen man kender, det kan være fra fjernsynet, internettet, magasiner, foredragsholdere, undervisere, men i særdeleshed også bøger.

Bøgerne handler primært om vandreruter, guides og praktiske ting som kan være godt at vide inden man begiver sig ud på en vandretur, om end den er kort eller lang, tager en dag eller flere uger.

En af bøgerne omhandler en mere personlig fortælling, med egne personlige erfaringer fra forfatteren selv, og hende oplevelse på den enormt lange vandretur hun var på, og hvad den har givet hende i livet. Om dét at stå i det dybeste hul i livet og være nødt til at gøre noget for sig selv, for at finde sin identitet igen.

1. Vandreture i Danmark

– Af Torben Gang Rasmussen

Denne bog er en rigtig fin og spændende bog, som giver god vejledning om alt lige fra praktisk guidning til naturskønne områder i Danmark, med flotte fotos. Den er skrevet af Torben Gang Rasmussen, der er naturvejleder og som har stor erfaring med at planlægge og arrangere vandreture for folk i alle aldre, rundt i hele Danmark. Dermed er bogen velegnet til alle som godt kan lide at vandre, da den har beskrivelser af 110 forskellige vandreruter af forskellig længde/varighed, og som er fordelt ud i hele landet. Derudover beskriver den også de seværdigheder, som der er mulige at se på de givne ruter.

Vandreruterne er både for den lidt mere erfarne vandrer, men også for hele familien. Der er beskrevet grundigt hvordan ruterne forløber og hvor på ruterne man kan se de seværdigheder, som nu engang måtte være der.

Bogens indhold spænder over både afslappende spadsereture samt de lange ture på Hærvejen og Camønoen som er hele 175 km, som tager flere dage at gå.
I selve indledningen får man også nogle gode råd med på vejen i forhold til det at vandre i Danmark og så er bogen forsynet med gode kort over alle de pågældende ruter.

2. Vandring og friluftsliv

– Af Mette Mortensen

Vandring og friluftsliv er en bog som giver dig svar på de mest basale ting, du bør vide når du skal til at vandre. Den giver dig svar på hvordan man får styr på det hele og kommer godt i gang, hvis man ikke har prøvet at vandre før.

Så hvis du er typen, som drømmer om at mærke friheden i naturen, hvad end det er over flere dage eller blot en enkelt så er denne bog lige noget for dig.

Den giver læseren de basale færdigheder, man har behov for, for trygt at kunne opholde, begå sig og overnatte i det fri. Den gør det klart for læseren hvilke egne behov man har og til at kunne pakke og indstille ens rygsæk efter dette. Samtidig kan man læse om de forholdsregler der er nødvendige at forholde sig til, hvis man skal holde sig tør, mæt og varm i naturen. Der er beskrevet hvad man skal gøre hvis man får en vabel eller bliver stukket af en hveps. Den giver viden og input til at du får valgt det rette udstyr til netop din vandretur.

Ydermere vil man kunne finde svar på hvad man skal bruge for at kunne guide i naturen, såsom kompas og kort.

3. Vandring i Skandinavien

– Af René Ljunggren

Denne bog vil præsentere læseren for 23 vidt forskellige ruter og 11 forskellige områder i Skandinavien, hvor det vil være oplagt at tage på vandretur. Der er et utal af markerede vandreruter i både Danmark, Sverige og Norge, så denne bog vil være aktuel for alle der elsker at gå – ung som gammel, erfaren som uerfaren.

Der er både beskrevet nogle af de lette og nære vandreruter samt de mere krævende ruter.
Bogen er fyldt med flotte og præsentable billeder fra de områder, der er beskrevet og ruterne er markeret på overskuelige kortskitser.

Ligeledes indeholder bogen gode råd og fif om teknik i forhold til det at vandre samt udstyr til turen.

Forfatteren hedder René Ljunggren og har beskæftiget sig med friluftsliv og fjeldvandring i køllige klimaer igennem 48 år og så har han mere end 30 års erfaring som guide. Han har ydermere undervist i vildmarksliv og fjeldvandring i flere ungdomsskoler og oplysningsforbund i mere end 10 år, så manden ved hvad han skriver om.

4. Danmark Dejligst

– Af Søren Olsen

Danmark dejligst er den perfekte rejsebog til dig som vil opleve Danmark. Den indeholder intet mindre end 250 turoplevelser for hele familien i Danmark. De er fordelt på 8 landsdele, med beskrivelser og billeder af de seværdigheder, som findes i de pågældende landsdele. Derudover beskrives der, hvad man kan opleve på de forskellige årstider, de forskellige steder.
Har man børnene med på vandretur, så er denne bog også god til at finde ud af, hvilke seværdigheder der er værd for børnene at opleve, hvor man kan spise frokost osv.

Bogen er ligeledes det perfekte vejatlas til at kunne navigere rundt i Danmark. Den beskriver også nogle af de smukkeste ruter til bilturen, ligeså er der beskrivelser af cykel- og vandreruter, som kan downloades fra forlagets hjemmeside. Bogen er skrevet af Søren Olsen, som tidligere har udgivet en række guide- og seværdighedsbøger.

5. Vandring i Europa

– Lis Nielsen

Denne bog bidrager med inspiration til din næste udenlandske vandretursoplevelse. Den beskriver både kendte og ukendte vandreruter, som er helt unikke og oplevelsesværdige. Der er 5 vandreregioner og 22 vandreruter beskrevet, samt de praktiske informationer man bør vide, inden man tager af sted hjemmefra på sådan en tur.

Bogens indhold af billeder og kort giver et godt indtryk af de forskellige ruter, og giver inspiration til mange spændende seværdigheder i det område man begår sig i. Bogen er ideel for både nybegynderen og den erfarne vandrer, hvor alle vil kunne finde idéer til nye oplevelser.

11 af de 22 vandreruter er certificerede kvalitetsvandreruter, Leading Quality Trails, Best of Europe, hvilket med garanti giver dig en afvekslende oplevelse med kvalitet og rutemarkeringer i højklasse. Bogen indeholder også mange gode tricks og fif samt grundlæggende viden omkring vandring, vandrefestivaler, sværhedsgrader, pilgremsruter, principper for afmærkning af ruter og meget meget mere.

6. Jeg lever

– Af Gitte Holtze

Denne bog skiller sig lidt ud fra de andre. Den handler nemlig om selve forfatteren, Gitte Holtze, og hendes vandretur på 4265 kilometer.

Hun var i et mørkt sted i sit liv og trængte til at der skete noget nyt – noget godt. Hun havde mistet sin far, var blevet skilt, mistede sin identitet grundet det arbejde hun havde og havde været fanget i et usundt forhold til en mand, som havde slået buler i hendes selvværd. Alt dette skulle der sættes en stopper for, og Gitte ville ud og gå. Nærmere bestemt ville hun gå Pacific Crest Trail, som er en verdens længste vandreruter, der går fra Mexico til Canada.

Bogen tager os med på Gittes rejse, med alt hvad det indebærer. Lige fra den brændende ørken, de vilde floder, vilde dyr, udmattelse, sult, barsk natur, uventede begivenheder og mennesker, som forandrer hende for evigt. Et liv uden for sin komfortzone, men med hvert et lille skridt hun er tættere på Canada, der kommer hun også tættere på sig selv og det formål der var med denne lange tur – netop at komme tættere på sig selv igen, og finde ro og den rigtige retning i hendes liv.

7. Gå langt

– Af Gitte Holtze

Dette er bogen med guiden til den vandreentusiastiske dansker, hvad end du er nybegynder eller erfaren, og om du har lyst til at gå kort, mellemlangt eller den helt lange tur.
I denne bog kommer man omkring hele paletten, når man snakker om det at vandre. Der er råd om alt lige fra hvordan du forbereder dig mentalt, hvordan motivationen bevares, hvordan du undgår skader, råd om næring samt udstyr du skal have med på turen. 

Forfatteren Gitte Holtze har selv været ude på en ekstrem lang vandretur, og har dermed en del erfaring med sig derfra, som hun ønskede at dele ud af. Derfor skrev hun denne bog, som en hjælp/guide til folk som står i en lignende situation, som hun gjorde inden hendes lange vandretur. Hun dele ligeledes ud af egne erfaringer og kommer med gode råd og tips.

8. Turen går til Europas smukkeste vandreture

– Politikens rejsebøger

Som titlen lyder, så byder denne bog på de smukkeste vandreture i Europa. Både de længerevarende ture på flere uger, men også de kortere ture. Der er både indhold af detaljerede kort, vidunderlige billeder og nyttig information samt oplysninger til vandreren.
Det er altså en coffe-table-book, som man kalder det, der inspirerer til at tage ud og opleve Europas betagende og vidunderlige natur, med vandrestøvler og rygsæk på.

9. Hærvejen

– Af Gert Hougaard Rasmussen

Skal du ud og gå Hærvejen, så vil jeg anbefale at du skaffer dig denne bog. Den indeholder en komplet guide til vandrere og cyklister, som vil ud på Hærvejen.

Hærvejen er en vandrerute som strækker sig op gennem Jylland, og er over 500 km lang. Den tager dig med gennem den danske natur og historie, hvor du kommer tæt på mange spændende danske seværdigheder, såsom mindesmærker, broer og bygningsværker. Ligeledes vil du komme tæt på dyrelivet i den vilde danske natur, og opleve naturen dybe stille ro.

Det er en praktisk samlemappe, som giver dig et oversigtskort over hele Hærvejen samt 9 delkort, som i detaljeret målstok (1:50.000) dækker over et område af Hærvejen.

10. Gå-bogen

– Af Bente Klarlund Pedersen

Denne bog er igen lidt anderledes end de fleste af dem jeg har fundet her, men dog relevant alligevel. Den henvender sig mere til personen, som ønsker at gå på grund af helbredsmæssige årsager end for personen, som vil ud og vandrer for at opleve.
Denne bog giver dig svar på hvordan det kan være gavnligt for dig at gå.

Gå-Bogen kan fås som lydbog, så du rent faktisk kan høre den mens du er ude og gå. Den er skrevet af Bente Klarlund Pedersen, som er overlæge og professor og har beskæftiget sig med motion og sundhed i et utal af år. Hun ved hvad hun snakker om, og dele glædeligt ud af sin viden/erfaring.

Bogen handler blandt andet også om, hvad gang/motion gør ved kroppen og dens funktioner.

11. Pilgrimsture i Europa

– Af Derry Brabbs 

Denne bog er en betagende og medrivende bog, med dens beskrivelser af hver enkelt rutes vigtigste kendetegn, længde, historie og hvor lang tid det vil tage at fuldende vandreruten. Dertil er der formidable billeder knyttet til beskrivelserne. Bogen er skrevet af den førende engelske landskabsforfatter, Derry Brabbs, som også har skrevet bogen The Roads to Santiago.

Pilgrimsture i Europa følger Caminoen og 9 andre fascinerende og inspirerende pilgrimsruter gennem Europa. Så hvad end du ønsker at udforske verden lidt, blot er vild med at vandre eller har sat dig for at skulle foretage en vaskeægte pilgrimsfærd, så vil denne bog være lige noget for dig.

Ydermere beskriver bogen ruter af nyere tid, såsom Via Francigena, der går gennem Schweiz og Italien.

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Posts