10 lækre trangia opskrifter


Ingrediensliste (til to pers.):

2 dl ris

3 dl vand

1-2 æbler

2 forårsløg

1 alm. løg

1 pk kyllingefileter

1 ds kokosmælk

karrykrydderi

salt 

peber

Olie til stegning

Fremgangsmåde:

  • Sæt en gryde med vand over blusset, og kog risene efter deres anvisning.
  • Herimens skæres de andre ingredienser ud til selve gryderetten.
  • Tag risene af blusset og op af vandet, når de er kogt færdig og lad dem trække
  • Steg løgene i lidt olie i trangiaen og tilsæt da karry. 
  • Kom herefter kyllingen i og tilsæt salt, peber og eventuelt mere karry, hvis du synes det. 
  • Tilsæt til sidst forårsløg, æbler og kokosmælk.
  • Lad retten stå og simre et par minutter inden servering.

TIP!

  • Er du vegetar, så kan denne ret faktisk også godt egne sig til det formål. Du kan blot skifte kyllingen ud med fx kikærter, tofu eller en helt tredje ting, som du godt kan lide. 

Ingredienser:

1 pk tørgær

1 tsk salt

1 tsk tørret hvidløg

1 spsk oregano

1-2 dl olie

1 spegepølse

1-2 koncentreret tomatpuré

1 mindre tør ost (fx Primadonna)

500 gram hvedemel

Vand

Fremgangsmåde:

  • Lav en dej af tørgæren, melet, salt og vand. Ælt dejen, fx i en frysepose og lad den hæve i en halv time.
  • Skær spegepølsen i skiver og steg den på panden til de er næsten sprøde. Læg dem til side til de skal på pizzaen.
  • Rør koncentreret tomatpuré, oregano og hvidløg og det overskydende fedtstof, som kom fra spegepølsen, sammen i en kop.
  • Tilsæt vand til der er ca. 2 dl tomatblanding.
  • Skær osten i tynde skiver.
  • Form en bund på 0,5-1 cm tykkelse og steg den i olie på den ene side. Brug gryde eller pande som låg.
  • Når bunden er gylden og fast så vendes den.
  • Fordel tomatbladingen, spegepølse- og osteskiverne på den side du lige har stegt, imens den anden side steges.
  • Læg låg på og bag/steg for sagte blus til osten er smeltet.
  • Lav nu så mange pizza, som du kan få ud af den dej du har lavet og med det fyld du har til det.
  • Pizzaerne bages på trangiaens stegepande. Hvis du har to trangiaer så brug den anden trangias pande som låg, så bliver pizzaerne dog lidt mindre i diameter.

TIP!

  • Hvis du ikke ønsker at bruge olie, så kan du sagtens lægge bagepapir på panden og lave den på den måde i stedet for.

Ingredienser:

1 alm. løg

4 tomater

1 fennikel

1/2 økologisk citron

2 tsk olie

1 kg frisk ørred

1,5 spsk groft salt

1 knsp stødt peber

Tilbehør:

400 g pasta

2 L vand

2 tsk groft salt

75 g basilikumspesto

Fremgangsmåde:

  • Skyl tomater, fennikel og citron.
  • Pil skrællen af løget og skær det i ringe og put dem i en gryde.
  • Skær tomaterne i store tern og put dem i samme gryde.
  • Skær top og bund af fennikel, hvis dette er brun. Skær den over på langs og derefter ca. 0,5 cm tykke skiver. Kom dem i samme gryde.
  • Lad skrællen blive på citronen og skær den i små stykker og bland det ligeledes i gryden. 
  • Tilsæt olie, salt og peber og fordel det jævnt.
  • Rens nu fisken for indvolde, hvis dette ikke er gjort på forhånd, skyl den og dup den tør med køkkenrulle.
  • Skær nogle dybe snit i ryggen på fisken med ca. 5 cm mellem hvert snit. Gnid fisken med groft salt og læg den oven på grøntsagerne i gryden. Læg låg på.
  • Sæt gryden over blusset og bag/kog retten til grøntsagerne og fiske er mør. ca 35-50 minutter.
  • Se til fiske undervejs og tilsæt gerne lidt vand hvis det begynder at brænde på i bunden.
  • Når rygfinnerne på fisken kan trækkes ud og kødet er fast og mat i farven, så er fiske mør.
  • Kog nu pastaen efter anvisningen på posen. Har du ikke længere posen med dig, så giv dem et sted mellem 5-14 minutter, og så tag en op og smag på om de er færdige.
  • Hæld vandet fra så snart de er klar og kom til smør/olivenolie ved, så de ikke klistrer sammen og får en god smag.
  • Kom eventuelt pestoen op i pastaen, eller lad hver person selv tage, hvis de har lyst.
TIP!
  • Makrel, laks, torsk og sej kan også bruges til denne ret og med samme fremgangsmåde
  • stegetiden varierer alt efter fiskens størrelse
  • Løg kan erstattes af porre
  • Fennikel kan erstattes af knoldselleri, pastinak eller persillerod

Ingredienser

3 stk porrer

1 limefrugt

3 ds (af 400 g) hakkede, flåede tomater

1 ds (400 g) kokosmælk

2 spsk olie

1 spsk karry

1,5 tsk groft salt

700 g hvedebrød

Fremgangsmåde:

  • Skær porrerne over halvt, et stykke nede i den hvide del, skyl dem rene for jord og sand og skær dem i tynde ringe.
  • Varm olien i en gryde og svits porrerne i olie uden at de tager farve.
  • Kom karry i og hæld de hakkede/flåede tomater samt kokosmælk i gryden.
  • Lad suppe få et opkog og derefter lad den stå og simre ved svag varme i 20 minutter.
  • Smag den til med limesaft og salt. 
  • Server suppen med brød til.

Ingredienser (2 pers.):

2 store tomater

1 fennikel

1 rødløg

1/2 økologisk citron

Friske krydderurter (hvad du selv ønsker)

1,25 dl bulgur

1,5 tsk olie

1,5 tsk groft salt

Lidt stødt peber

Tilbehør:

250 g pasta

750 ml vand

1/4 spsk groft salt

50 gram basilikumspesto

Fremgangsmåde:

  • Pil skrællen af rødløg og skær top og bund af fennikel. Skyl begge dele samt tomater, citron og krydderurter.
  • Skær løg og fennikel i små tern, hak krydderurterne og riv citronskallen fint på et rivejern.
  • Skær en tynd skive af tomaternes bund og udhul dem med en ske. Kom indholdet i en skål og sæt tomaterne i en smurt gryde.
  • Hak tomaternes indhold og bland det sammen med rødløg, fennikel, hakkede krydderurter, citronskal, bulgur, olie, groft salt og stødt peber. 
  • Fordel blandingen i de udhulede tomater.
  • Dæk gryden med tomaterne til med et låg og dem sæt den over blusset. 
  • Lad dem bage i ca. 30-40 minutter, eller til bulguren er mør. 
  • Når bulguren er mør, koges pastaen. Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring det i kog. Tilsæt salt og kom så pastaen i. Rør af og til rundt i gryden, og lad det koge uden låg.
  • Kog pastaen efter anvisning på posen. Er du ikke længere indehave af posen, så kog det i ca. 5-14 minutter.
  • Bland til sidst pestoen i pastaportionen, eller have den stående ved siden af så man selv kan dosere.
TIP!:
  • Fyldte tomater kan også tilberedes i glødebål i en lerpotte.
  • Bulgur kan erstattes af parboiled ris eller cous-cous.
  • Rødløg og fennikel kan erstattes af porrer og knoldselleri, pastinak eller persillerod.

Ingredienser:

4 dl mel

1 spsk bagepulver

1 tsk rosmarin eller timian

1,5 dl vand

2 spsk olie

lidt salt

Fremgangsmåde:

  • Bland alle de tørre ingredienser sammen i en pose hjemmefra.
  • Når du skal bare brødet så tilsætter du vand og olie i posen, og ælter dejen heri. 
  • Åbn posen og kom dejen på panden.
  • Tryk dejen “til” så den passer på panden med fugtige hænger. 
  • Tænd trangiaen.
  • Når brødet er blevet brunt på begge sider så er det færdigt.

Ingredienser:

2 fed hvidløg

55 g tørrede løg

30 g tørrede champignon

115 g frysetørrede ærter

1 lille ds tomatpuré

1 spsk oliven olie

255 g pasta

30 g parmasanost

Fremgangsmåde:

  • Opblød løg og champignon i 300 ml vand, ca. 30 minutter før tilberedning af retten.
  • Ca. 20 minutter senere sættes pastaen til at koge i vand.
  • Når løg og champignon er opblødt, så steges hvidløg i olien i et par minutter.
  • Tilsæt de opblødte løg og champignon inklusiv det vand de blev opblødt i.
  • Tilsæt urter, tomatpuré og frysetørrende ærter.
  • Lad retten koge i yderligere 3-5 minutter under omrøring.
  • Fjern gryden fra blusset og tilsæt lidt vand, hvis konsistensen ikke er som ønsket.
  • Riv parmasanost hen over.

Ingredienser:

400 g kyllingebryst i strimler

1 dl fløde

2 dl mexicanske ris (eller en anden form for ris)

3 dl vand

salt

olie til stegning

Salsa’en:

1 ds flåede tomater

1 finthakket rødløg

1 fed knust hvidløg

0,5 meget finhakket grøn peber

0,5 tsk korriandet

chili efter smag

Fremgangsmåde:

  • Alle ingredienserne til salsaen blandes sammen i den rækkefølge, som de står nævnt i ingredienslisten. 
  • Lad den stå og trække i 30-60 minutter.
  • Kog risene efter deres anvisning.
  • Når de er færdigkogt så svits kyllingen.
  • Tilsæt salsa og kylling og lad det hele koge i 10 minutter.

Ingredienser:

1 pk bacon

50 g tørrede champignon

50 g soltørrede tomater

1/4 piskefløde eller 5 æggeblommer (opbevares i plastikdunk)

Lille ps revet ost

Båndpasta

Fremgangsmåde:

  • Kog båndpastaen efter anvisningen
  • Når pastaen har kogt så tag den af blusset og lad den køle af en lille øjeblik
  • Stil den under din sovepose, så den stadig holdes nogenlunde varm og klar til når resten af maden er tilberedt
  • Skær bacon i tern, hvis de ikke er købt i tern, og rist det langsomt uden fedtstof.
  • Sørg for at gryden ikke er alt for varm, for så vil baconen brænde på.
  • Tilsæt fløde, salt, peber, champignon og tomater og lad det koge op og ind, så det bliver lidt tykkere i konsistensen.
  • Hæld vandet fra pastaen og hæld saucen over.
  • Bland det forsigtigt sammen,
  •  Drys osten henover retten, og så er der serveret.

Ingredienser:

5-600 g friskfanget eller tørret fisk

2 tsk karry

2 tsk cayenne/chilipeber

4 fed hvidløg 

1 ds koncentreret tomatpuré 

5 dl cremefraishe

evt. soyasauce

Olivenolie til stegning

Fremgangsmåde:

  • Kom olien i gryden og svits hvidløg og krydderier heri
  • Tilsæt de øvrige ingredienser inklusiv fisken
  • Lad retten komme op og koge lidt
  • Tag gryden af blusset og server eventuelt retten med ris eller brød til

Har du flere lækre trangia opskrifter så del dem med os i kommentarfeltet. 

Helle

Hej, mit navn er Helle og jeg er uddannet autoriseret fysioterapeut. Derudover er jeg ivrig løber og elsker at bevæge mig generelt set. Deriblandt også at komme ud på spændende og hyggelige vandreture.

Recent Content